Avtalsrörelsen

Oeniga arbetsgivare hotar säga upp industriavtalet

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe offentliggör hotet i en intervju. Foto: Jörgen Appelgren

Teknikföretagen hotar att säga upp industriavtalet om facket tar strid för dubbla märken i årets avtalsrörelse. Diskussionen om en uppsägning är inte ny i arbetsgivarleden, uppger David Johnsson, vd Trä- och Möbelföretagen, men någon enighet finns inte.

Publicerad

Det är Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe som offentliggör hotet i en intervju med nyhetsbrevet Arbetsmarknadsnytt, som ges ut av Svenskt Näringsliv.

Han riktar sig speciellt mot IF Metall, som är det största LO-förbundet i grupperingen Facken inom industrin. Arbetsgivarna är mycket irriterade på det dubbla märke som LO-facken vill driva igenom i årets avtalsrörelse. LO-sidan kräver 2,8 procent, men minst 672 kronor. Arbetsgivarna har tidigare sagt till Lag & Avtal att ett sådant upplägg bryter mot industriavtalet).

– Om IF Metall går till konflikt för ett krav som strider mot industriavtalet, och där det inte finns några tveksamheter kring att det gör det, då kan inte industriavtalet vara kvar, säger Anders Weihe till nyhetsbrevet.

Till Lag & Avtal säger Weihe att han inte tro att facket blir mer medgörligt av hotet om att säga upp industriavtalet.  I medierna framstår det som mer dramatiskt än vad det är.

– För mig är det ingen stor dramatik i detta. Om industriavtalet inte levererar vad vi kommit överens om, att det ska stärka industrins konkurrenskraft, måste vi ha alternativ.

– Det är naturligt om vi arbetsgivare för en diskussion om hur avtalet fungerar när vi inte är nöjda med utfallet. De senaste fem åren har löneökningarna varit alldeles för höga jämfört med våra viktigaste konkurrentländer.

Anders Weihe får visserligen stöd på twitter av Ikem:s biträdande förhandlingschef Henrik Stävberg som skriver ”Ikem delar Weihes beskrivning: Industriavtalet sägs upp om IF Metall väljer konflikt”. Men Arbetsgivarna är inte ense.

David Johnsson, vd Trä- och Möbelföretagen, uppger att det sedan tidigare finns en diskussion om en uppsägning av industriavtalet.

– Vi träffas regelbundet. Det gäller alla arbetsgivarorganisationer inom industrin på alla nivåer. Då pratar vi med varandra om vilka diskussioner vi har i respektive styrelse. Hos några finns ett ifrågasättande, säger han till Lag & Avtal.

Vilka är några?

– Det tänker jag inte gå in på. De får svara för sig själva.

– Jag tycker det är viktigt att man känner till att dessa diskussioner pågår.

Hos Industriarbetsgivarna har frågan inte varit uppe i styrelsekretsen.

– Industriavtalet är bra för Sverige och stabiliserar lönebildningen väl. Däremot ser vi att löneökningarna blivit för höga och att vi behöver en nedväxling. Korta avtal är inte heller bra för en stabil lönebildning, säger vd Per Hidesten till Lag & Avtal.

Inte heller inom Livsmedelsföretagen har det förts styrelsediskussioner om en uppsägning av industriavtalet.

– Jag håller med om att avtalsperioderna varit för korta och löneökningarna för höga gentemot vad som är konkurrenskraftigt och rimligt, säger Marie Söderqvist, vd Livsmedelsföretagen, till Lag & Avtal.

Hur viktigt är resultatet i årets förhandlingar för er uppfattning om industriavtalet?

– Om det fortsätter som tidigare och vi får löneökningar som inte är förenliga med exportindustri konkurrenskraft kommer frågan att växa igen. Varför ska vi ha industriavtalet om det inte fungerar som det är tänkt? Är det bästa sättet för våra organisationer att förhandla på?

Men vad är alternativet?

– Av de alternativ som finns är industriavtalet det minst dåliga. Det är en orsak till varför vi håller fast vid det.

Teknikföretagen har en gång tidigare sagt upp industriavtalet. Det ledde till en omförhandling och avtalets nya text. Anders Weihe tvekar inte inför en ny uppsägning ifall det blir nödvändigt.

– Om en förhandlingsordning inte fungerar måste man frigöra sig och hitta ett bättre alternativ. Om man tvekar därför att ingen vet vad framtiden för med sig blir man låst i sina tankemodeller, säger han till Lag & Avtal.