Avtalsrörelsen

Pappers säger nej till nya Industriavtalet

– Vi blir inte part i det nya Industriavtalet. Vårt högsta beslutande organ röstade enhälligt nej till det, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.

Publicerad
Jan-Henrik Sandberg

I går på torsdagen tog Pappers förbundsrådsmöte, med en representant från varje fabrik, beslut om det nya Industriavtalet. Det blev ett enhälligt nej. Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg påpekar dock att förbundet fortfarande står bakom de grundläggande principerna om att det är den internationellt konkurrensutsatta sektorn som ska vara löneledande.

– Men att lönenormeringen ska vara ett absolut tak, tycker vi är fel. Det måste gå att höja lönerna för vissa lönediskriminerade grupper, lågavlönade kvinnor till exempel, säger Jan-Henrik Sandberg.

LO:s styrelse har visserligen yttrat sig och bedömt att det nya Industriavtalet skulle gå att förena med LO-samordningen. Men LO är inte part i något Industriavtal och Jan-Henrik Sandberg har läst på:
– Det står faktiskt i det nya Industriavtalet att det inte ska gå att till någon grupp ge högre lön än vad industrin har fått, betonar han.

Det nya Industriavtalet innehåller också krav på partsgemensamma överläggningar.
– Det kan vi inte gå med på, att andra parter skulle inkräkta på vårt område, säger han. Vi är ett självständigt förbund med 17 000 medlemmar.

Pappers har inga planer på att säga upp det nu gällande Industriavtalet, men blir alltså inte part i det nya. De övriga industriförbunden, som hittills hunnit ta ställning till förslaget till ett nytt Industriavtal – Unionen och Livs – har sagt ja.