Avtalsrörelsen

Pilotstrejken är över - så blev avtalet

Foto: TT-Bild

(Uppdaterad) Efter en fyra dagar lång strejk har parterna i SAS-strejken sent på tisdagseftermiddagen enats om ett avtal på märkets 2,2 procent.

Publicerad

Svensk Pilotförening, SPF, och SAS återupptog förhandlingarna på tisdag morgon och kunde sedan enas kring medlarnas tredje bud.

- Vi är nöjda med att ha kommit överens om ett avtal på märkets 2,2 procent. Däremot tycker vi att det är tråkigt att vi behövt genomleva en kostsam och onödig strejk, säger Mattias Dahl, vd Svenska Flygbranschen och Transportföretagen, i ett pressmeddelande.

Pilotfacket hade krävt 3,5 procent. Wilhelm Tersmeden, vice ordförande för SPF:s SAS-sektion, är ändå nöjd:

– Jag är nöjd med att konflikten äntligen är över. Vi hade en målsättning att vi skulle komma lite längre, men nu har vi ett avtal som är bättre än det förra, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Våra yngsta piloter får rejäla lönelyft. Vi som är äldre får stå tillbaka till förmån för dem.

Parterna är nu, enligt Wilhelm Tersmeden, också överens om att olika delar i anställningstryggheten ska ses över.

- Det har varit en svår process och vi är nu lättade över att strejken är avblåst och att våra kunder kan komma iväg som planerat. Jag beklagar verkligen att så många kunder har drabbats av den här strejken, säger Rickard Gustafson, vd och koncernchef på SAS, i ett pressmeddelande.

Enligt SAS har 100 000 resenärer hittills drabbats av strejken som pågått sedan i fredags kväll. Strejken omfattar 400 piloter som har sin bas på Arlanda.

Det nya ettåriga avtalet mellan SAS och SPF gäller från den 1 april 2016. SAS har även ingått nya avtal med de norska pilotföreningarna och därmed är årets avtalsförhandlingar med piloterna avslutade, skriver TT.