Avtalsrörelsen

S-kongressen: Hyvling väcker krav på förändringar i Las

Handels avtalssekreterare Per Bardh.

LO-förbundet Handels lyckades inte stoppa hyvlingen av arbetstider i årets avtalsrörelse. Nu måste Las göras om, kräver förbundet och söker stöd på socialdemokraternas partikongress, som inleds i Göteborg i helgen.

Publicerad

I förbundets färska avtal med Svensk Handel finns en broms inbyggd. Personer som drabbas av sänkt arbetstid och därmed lägre inkomst får en omställningstid med sin gamla lön. Den är lika lång som uppsägningstiden i Las.

– Folk ska inte få sänkt lön från en dag till en annan, säger Per Bardh, avtalssekreterare i Handels, till Lag & Avtal.

Detta mildrar smällen för de anställda, men stoppar inte hyvlingen som innebär att företag med arbetsbrist skär i arbetstiden för de anställda istället för att varsla om uppsägningar och följa turordningen i Las.

Men även vid hyvling borde turordningsreglerna gälla istället för att företaget ska kunna välja fritt vem som ska drabbas, enligt Handels. I avtalsrörelsen bedömde förbundet att det inte kunde konflikta för ändrade turordningsregler, eftersom en sådan åtgärd skulle kunna klassas som en politisk konflikt och stoppas av Arbetsdomstolen.

Förbundet har ytterligare ett skäl till att skjuta över problemet med hyvling till politikerna. Skälet är att Arbetsdomstolen i flera domar slagit fast att arbetsgivaren inte behöver följa turordningen för uppsägningar när sysselsättningsgraden ändras.

– Nu hamnar frågan i arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons knä, säger Per Bardh.

Förbundet har redan tagit kontakter med politiska partier i frågan. Och på måndag behandlas den på S-kongressen där Handels har ett trettiotal ombud.

– Vi hoppas på en positiv behandling på kongressen. Då kommer partiet stå bakom vårt krav och vi får ett bättre tryck på riksdagen. Vi inser samtidigt att sammansättningen i riksdagen inte är förmånlig när det gäller att ändra de här reglerna.

– De borgerliga allianspartierna är väldigt tydliga med att de vill ytterligare försämra lagstiftningen för den enskilde individen.

Även Hotell- och Restauranganställdas förbund (HRF) har släppt kravet på turordningstid i förhandlingarna med motparten Visita. Dess varsel om strejk på 19 hotell gäller LO-samordningens låglönesatsning.

Även HRF bedömer att en lagändring behövs.

– Ja, det verkar inte bättre, säger Per Persson, avtalssekreterare på HRF till Lag & Avtal.

Inför partikongressen har statsminister Stefan Löfven i ett par intervjuer konstaterat att parterna måste hitta en lösning själva. De måste tömma ut alla möjligheter till en partslösning, är hans budskap. Först därefter kan lagstiftning övervägas.

I Svenskt Näringsliv vill man inte alls ha hyvlingen reglerad, varken i avtal eller genom lagstiftning.