Avtalsrörelsen

Sökes: Medlare till lärarna

Lärarna och Sveriges Kommuner och Landsting letar medlare. <br/>- Det gäller att hitta två bra personer som båda parter kan vara överens om, säger Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström. Den mest anlitade kvinnliga medlaren, Gunnilla Runnquist kan inte komma ifråga.

Publicerad

Lärarna har sagt nej till två bud från arbetsgivaren Sveriges Kommuner och Landsting. Det betyder att nästa steg är medling, enligt parternas förhandlingsordningsavtal. Nu sökes medlare. Förra gången som avtalsförhandlingarna gick till medling anlitades två män, tidigare LO-ordförande Stig Malm och tidigare lanstingsdirektör Ulf Perlbeck.

Gunilla Runnquist, den mest anlitade kvinnliga medlaren under de senaste tre åren enligt Lag & Avtals genomgång, är en omöjlighet. Hon var tidigare Lärarförbundets förhandlingschef och kan inte tänka sig att medla i en situation där hennes tidigare arbetsgivare är part.

Hon är nog omöjlig också av ett annat skäl. De medlare Medlingsinstitutet utser – och bland dem Gunilla Runnquist – håller sig till industrinormens 2,6 procent i sina förslag till lösningar. Medan Lärarförbundet i den här avtalsrörelsen hela tiden har hävdat att lärarna måste få mer än andra.

Nu är det inte Medlingsinstitutet som utser medlare i det här fallet eftersom parterna har ett eget förhandlingsordningsavtal, men frågan är om inte alla de medlare som finns att tillgå stöder industrinormen. Det verkar också Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, utgå i från när hon kommenterar lärarorganisationernas nej till SKL:s avtalsförslag.

- Detta avtal hade väsentligt kunnat bidra till att de bästa lärarna inom fem år hade haft 10 000 kronor mer i månaden, det vill säga det som lärarfacken själva efterlyst, säger hon.

Det alternativ som återstår nu, menar Ingela Gardner Sundström, är ett ettårigt avtal med löneökningar på 2,6 procent i likhet med övriga arbetsmarknaden.

I dag, tisdag, träffas parterna för att diskutera medlare.