Avtalsrörelsen

Städstrejken är avblåst

Den 15 juni strejkar städarna vid sex företag på tolv ställen om inte medlarna lyckas ena parterna innan dess. Foto: TT-Bild

Almega föll till sist till föga. Städfacket fick igenom kravet på krontalsmärket.

Publicerad

Fastighetsanställdas förbund och Seko sa till sist ja till medlarnas hemställan för avtalsområdet Almega Serviceentreprenad.

Städarna får 590 kronor mer i månaden och avtalets lägstalön höjs med samma summa. Avtalet gäller från den 1 juni i år till sista maj nästa år.

Elektrikerna, Byggnads och Målarna stod beredda att sympatistrejka. Seko hade också riktat ett sympativarsel mot skärgårdstrafiken. Uppgörelsen innebär att alla varslade stridsåtgärder dras tillbaka.

Almega Städföretagen tyckte att det var viktigt att nå en uppgörelse innan stridsåtgärderna trädde ikraft.

– Det var kraftfulla varsel som skulle ha vållat stor skada, inte minst inom industrin. Dessutom låg ett antal sympativarsel mot företag och branscher som inte var inblandade i konflikten över huvud taget, säger Marcus Lindström, branschansvarig på Almega Tjänsteförbunden till Lag & Avtal.

Almega är extra nöjt med att lönetrappan under förhandlingarna justerades så att ungdomslön, 90 procent av avtalets ingångslön, kan tillämpas fram till och med 21 års ålder.

– Detta bidrar till vår målsättning att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för ungdomar, säger Marcus Lindström.

Fastighets och Seko är lättade över att ett avtal har kunnat slutas. 

–Vi har fått till ett avtal enligt den rekommendation som LO och Svenskt Näringsliv gick ut med. Avtalet följer nu krontalsmärket, säger Jari Visshed, Fastighets tredje förbundsordförande, till Lag & Avtal.

Överenskommelsen kom till först efter segdragna förhandlingar.

I uppgörelsen ingår även att parterna ska sätta sig ner och titta på hur användandet av hyvling, arbetstidsminskning för tillsvidareanställda, gjorts på avtalsområdet för att kunna hantera frågan i kommande avtalsförhandlingar.