Avtalsrörelsen

Teknikföretagen kräver fler lokala avtal

Teknikföretagen offentliggjorde sina avtalskrav så fort de hade beslutats. – Facken har ju gjort sina offentliga i förväg så det var naturligt att vi också skulle göra det, säger förhandlingschef Anders Weihe. Foto: Scanpix

Alla riksavtalens allmänna villkor och löner ska kunna avtalas bort lokalt. Inga individgarantier. Längre visstidsanställningar. Teknikarbetsgivarna visade i går, på tisdagen, sina krav inför avtalsrörelsen.

Publicerad

Avtala bort är fel ord, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
– Det handlar om att komma överens om något annat lokalt, så att de lokala parterna kan anpassa avtalet efter de lokala förutsättningarna. Och sätta löner utifrån de principer vi har, säger han.


Förutom att riksavtalens alla allmänna villkor och löner ska kunna ändras lokalt innehåller Teknikarbetsgivarnas kravlista också: Inga individgarantier. Men förra avtalsrörelsens krav på nollavtal är inte med.

– Nej, vi får avvakta läget som är extremt osäkert just nu och förlägga diskussionerna om lönekostnader sent i förhandlingsperioden, säger förhandlingschefen.


I förhållande till tjänstemannafacken kräver Teknikarbetsgivarna: rakare och tydligare regler för visstidsanställning. I förhållande till IF Metall: förlängd tid för visstidsanställningar utan lokal överenskommelse. från 12 till 24 månader.
– Vi vill öka anpassningsförmågan, förklarar Anders Weihe.


Teknikföretagen offentliggjorde sina avtalskrav så fort de hade beslutats.
– Facken har ju gjort sina offentliga i förväg så det var naturligt att vi också skulle göra det, säger förhandlingschef Anders Weihe.
De ska inte växla avtalskrav med motparterna förrän den 30 september. Två månader senare ska det finnas avtal klara med IF Metall, Sveriges Ingenjörer, Unionen och Ledarna.