Fick inte pensionspremie

Publicerad Uppdaterad

MÅL: A 19/08
SAKEN: Missgynnande av föräldraledig
Stryker missgynnade inte och könsdiskriminerade inte en kvinnlig produktspecialist genom att låta bli att betala pensionspremier under hennes föräldraledighet.
En kvinna på Malmöföretaget Stryker anmälde att hon inte fått del av den ersättning som brukar betalas ut vid sjukskrivningar som varar mer än två veckor.
Kvinnan har varit anställd som produktspecialist och säljare på företaget sedan 2005. Under graviditeten var hon hemma med havandeskapspenning i sju veckor.
Efter förlossningen upphörde arbetsgivaren att betala in den månatliga pensionspremien till kvinnans tjänstepensionsförsäkring.
Jämo: Stryker var könsdiskriminerande och missgynnade kvinnan i samband med föräldraledighet.
Jämo krävde 80 000 kronor i allmänt skadestånd. I andra hand krävde Jämo ett skadestånd på 60 000 kronor till kvinnan för enbart könsdiskriminering och i tredje hand 40 000 kronor i skadestånd för missgynnande i samband med föräldraledighet.
Arbetsgivaren: Stryker, med advokat Magnus Wallander på byrån Mannheimer Swartling som ombud, anser inte att det är fråga om något missgynnande.
Domskäl: Det är en nödvändig följd för den som är helt föräldraledig att inte bara mista den direkta lönen utan även löneförmåner såsom avsättningar till en pension.
Avsättningarna är en form av lön. Eftersom lön inte betalas ut under föräldraledighet är arbetsgivaren inte heller skyldig att betala in månatliga premier på tjänstepensionen under
föräldraledigheten. Annars skulle det gynna den föräldralediga på ett orättvist sätt i förhållande till andra lediga på arbetsplatsen, även de som jobbar deltid.
Det synsättet är väl förankrat i EG-rätten, tillägger Arbetsdomstolen.
Domslut: Diskrimineringsombudsmannen ska ersätta Stryker AB med rättegångskostnaderna.
Domen var enhällig.
Läs fulltextdomen 

Prenumerera på Lag & Avtal Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 7 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →