Nyhetsbrev allmänna

Avtalsrörelsen

Nu bevakar hon avtalsrörelsen från parkett

– Avtalsrörelserna är lite som en pjäs av Shakespeare. Man har sett den förut, men den spelas på lite olika sätt varje gång, säger reportern Elisabet Örnerborg, 67 år. Efter sex avtalsrörelser lämnar hon över nyhetsbrevet till nya krafter.

Arbetsrätt

Kommunen ville tvinga bort fackets förhandlare

Först krävde kommunen att facket skulle byta förhandlare. Då stämdes kommunen. Sedan avskedades fackets förhandlare och kommunen blev stämd igen: – Det var en jobbig tid, säger förhandlaren Ylva Forslid.

Arbetsdomstolen

AD: Barnskötarens frånvaro var olovlig

Barnskötaren fick veta att hon riskerade jobbet om hon vägrade komma till förskolan. Hotbilden mot familjen gav henne inte rätt att vara ledig, anser domstolen.

Avtalsrörelsen

Industrifacken kräver 2,8 procent – igen

Avtalsrörelsen 2017. Som vanligt dirigerar facken inom industrin upptakten till nästa avtalsrörelse med att presentera sina krav. Den här gången är dessutom procentsatsen densamma som för ett år sedan.

Avtalsrörelsen

Flexpensionsfrågan i AD – ett tag till

Almega vill att Arbetsdomstolen avskriver flexpensionsmålen. Sveriges Ingenjörer och Unionen har ju skrivit på ettåriga avtal, så fredsplikt råder. Men facken vill kunna strejka för sitt krav på flexpension i nästa avtalsrörelse.

Arbetsrätt

SKL om sjuktalen: Inte värre hos oss

Hotet om lagförslag hade effekt. Innan deadline hade såväl den offentliga sektorns parter som det privata näringslivets förklarat för ministern vad de skulle göra för att minska sjuktalen.

Arbetsrätt

Därför valde kommunen förlikning

Bråket mellan lärarfacken och Ekerö kommun avslutades i AD med förlikning. De avskedade lärarna fick lön i tre år utan att behöva arbeta.