Nyhetsbrev allmänna

Avtalsrörelsen

Facket hoppas få gehör för flexpension i AD

- Vi vill att Arbetsdomstolen ska fastställa att ITP-avtalet inte är ett hinder för att kräva flexpension, säger förbundsjuristen Karin Lundin, Sveriges Ingenjörer.

Avtalsrörelsen

”Det har varit otroligt jobbiga förhandlingar”

Avtalet är klart för de personliga assistenterna. Konflikten har blåsts av. Detta sedan båda parter har accepterat medlarnas bud: - Vi har förhandlat i fyra månader, berättar Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare.

Arbetsrätt

KI:s förra rektor: Vi följde gängse ordning

Att det inte gjordes någon anställningsintervju eller särskild kontroll av cv vid Macchiarinis anställning är olyckligt, men inget som var exceptionellt. Det skriver Harriet Wallberg, tidigare rektor vid Karolinska institutet.

Arbetsrätt

Ministern sparkar Universitetskanslern

Macchiarini-skandalen: Nu petas Karolinska institutets styrelse. Universitetskansler Harriet Wallberg Henriksson får också gå: - Förtroendet för henne är skadat, säger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson.

Arbetsrätt

Utredaren: Nonchalant attityd till regler på KI

Skandalkirurgen Paolo Macchiarini borde aldrig ha anställs och rutiner för referenser och CV-granskning måste ses över: - Det finns en nonchalant attityd till regler på KI, säger utredaren Sten Heckscher.

Avtalsrörelsen

Här är medlarna i assistent-konflikten

Gunilla Runnquist och Katarina Novák har en vecka på sig att försöka ena parterna i tvisten om ett nytt kollektivavtal för personliga assistenter inom privat sektor.