Fråga Experten

Tidningen

Vems ansvar är den inhyrda läkaren?

EXPERTFRÅGA. En läkare ofredade kolleger och en städerska sexuellt och skrev ut för mycket narkotikaklassade läkemedel. Vem har arbetsgivaransvaret, bemanningsbolaget eller landstinget?

Tidningen

Kan olyckan på AW:n vara en arbetsskada?

EXPERTFRÅGA. En anställd skadade sig under fackets after work på jobbet. Kan arbetsgivaren och Försäkringskassan hävda att detta är något som skett på fritiden? Kan medlemmen få kompensation?

Tidningen

Kan jag beordras att göra vilket jobb som helst?

EXPERTFRÅGA. Jag har jobbat i femton år som processoperatör. Nu har företaget köpts upp. I stället för att göra mina vanliga arbetsuppgifter har jag blivit tillsagd att rensa ogräs.

Tidningen

Får vi varna den som trakasserar?

En av våra anställda trakasserar en annan av våra anställda på sociala medier. De hade tidigare ett förhållande. Vi har fått till svar att detta är en privatsak. Stämmer det?

Tidningen

Måste jag dela inlägg på Facebook?

Min arbetsgivare kräver att vi anställda ska dela alla inlägg från företagets Facebook-sida på våra privata Facebook-sidor. Vad gäller i denna fråga?

Tidningen

”Under arbetstiden blir inget gjort”

EXPERTFRÅGAN. En av våra anställda har varit sjukskriven under tio månader på grund av utmattningssyndrom. Vi har gjort vad vi kan under rehabiliteringen, som att underlätta arbetsuppgifterna. Den anställda är nu sjukskriven på halvtid och jobbar halvtid. Under arbetstiden blir inget gjort. Hur länge ska vi behöva acceptera detta? Vad krävs för att avsluta anställningen?

Tidningen

Vad gör jag när facket vägrar hjälpa mig?

EXPERTFRÅGAN. Jag har varit sjukskriven i ett halvår för utmattningssyndrom. Min chef hävdar nu att jag inte klarar mitt jobb och jag har blivit erbjuden nio månadslöner för att sluta. Mitt fackliga ombud säger att det är ett bra bud, att jag borde acceptera. Jag tycker att det är ett dåligt bud, aldrig tidigare har jag fått höra att jag inte klarar mitt jobb.in chef erbjöd mig att byta jobb till ett annat bolag inom koncernen, men jag vill inte, arbetsuppgifterna var för otydliga. Vad ska jag göra när inte facket stöttar mig?