Kollektivavtal

Dagsljus högst på kontorsönskelistan

Gröna växter och närhet till dagsljus och utsikt genom fönstren fungerar som en buffert mot negativ stress i jobbet, enligt den brittiska undersökningen Human Spaces. Foto: REX/Nick White / Mood Board

Dagsljus och grönska på kontoret gör oss inte bara gladare. Vi blir mer produktiva också. Det visar en ny studie.

Publicerad

Vi människor mår bra av kontakt med naturen. Men det blir inte mycket av den varan för de kontorsanställda. Det visar en undersökning där 3 600 kontorsanställda i åtta länder i Mellanöstern och Europa, däribland Sverige, fått svara på självskattningsfrågor om välbefinnande och produktivitet.

Över 80 procent av de tillfrågade arbetar i stadsmiljö och tillbringar i snitt 34 timmar i veckan på jobbet. Nästan hälften av dem saknar tillgång till dagsljus, 7 procent har inga fönster alls på arbetsplatsen. När de önskar sig sitt idealkontor hamnar dagsljus överst på listan.

– Arbetsmiljön har alltid setts som avgörande för de anställdas välbefinnande och prestation, men ofta enbart som hygienfaktor. Vår rapport visar ett tydligt samband mellan arbetsmiljö och produktivitet, säger Cary Cooper.

Han är professor i arbetspsykologi och hälsa på Lancaster University och grundare av det brittiska forskningsföretaget Robertson Cooper, som har gjort undersökningen.

Välbefinnandet var 13 procent högre bland dem som hade dagsljus och gröna växter på sin arbetsplats. Den självskattade produktiviteten var också högre, 8 procent.

Det här är bara en i raden av studier som visar att det finns pengar att tjäna på en attraktiv arbetsmiljö, skriver Cooper i sin rapport. Av studien framgår att färger och material som påminner om naturen har en positiv effekt. Motivationen och kreativiteten är högre och sjukfrånvaron lägre på arbetsplatser som har naturinspirerad design.