Kollektivavtal

Här är kvinnors drömjobb

Fyra av svenskarnas tio drömyrken är chefsjobb. Männen vill helst bli vd, medan kvinnorna drömmer om att bli personalchef, som är femma på männens lista.

Publicerad

Lars Forseth, vd för Manpower Group som har gjort undersökningen, tycker att det är positivt att så många svenskar vill ha ansvarsfulla jobb.

-Flera rapporter de senaste åren har visat att intresset för chefsjobb minskar. Trots det hamnar nu fyra olika chefsjobb bland de tio främsta av svenskarnas drömjobb. Det är en glädjande utveckling för det svenska ledarskapet, säger han i ett pressmeddelande.

Det är ganska stora skillnader på männens respektive kvinnornas önskelista. Kvinnor har lärare på sjätte plats, saknas helt på männens. Inga kvinnor vill bli it-chef, vilket finns på männens sjundeplats.

Det som lockar med drömjobbet är att det är spännande och personligt utvecklande, ger möjlighet till stor personlig frihet, innebär möjligheter att hjälpa andra att förbättra samhälle. Först därefter i angelägenhetsgrad kommer möjligheten att få hög lön.

Kvinnor och män–drömjobb 2015

Kvinnor/Män

1. Personalchef/vd

2. Ekonom/ingenjör

3. Vd/projektledare

4. Projektledare/försäljningschef

5. Författare/personalchef

6. Lärare/säljare

7. Ekonomichef/it-chef

8. Marknadsförare/produktionschef

9. Djurskötare/äventyrare

10. Receptionist/musiker