Kollektivavtal

Lär dig prata maktspråk för att få andra att lyssna

Deborah Gruenfeld, forskare och lärare på Stanford.

Om du vill ha inflytande ska du lära dig att behärska ditt eget kroppsspråk. Ledarskapsexperten tipsar om hur du får omgivningen att lyssna.

Publicerad

När Deborah Gruenfeld föreläser demonstrerar hon sitt budskap genom att stå stadigt på sina högklackade och titta rakt på åhörarna och tala i fullständiga meningar. Hennes kropp säger att hon har kommandot.

- Din status bestäms av ickeverbala attribut och folk bestämmer om du är kompetent på mindre än 100 millisekunder, säger Deborah Gruenfeld, i en intervju på Stanford Graduate School of Managements sajt. Hon undervisar och forskar i socialpsykologi vid Stanford.

Inför ett viktigt möte, där du måste sälja in dig på något vis, en löneförhandling till exempel, kan det vara praktiskt att lära sig att utstråla styrka.

- Vi kan kroppens maktspråk flytande, det lärde vi oss redan när vi var väldigt små, men vi tänker inte på det. Undermedvetet anpassar vi oss till hur andra människor tycker att vi ska uppträda, säger Deborah Gruenfeld.

Hon säger att bara cirka sju procent av det du uttrycker i ord uppfattas av omgivningen. Därför är det mer möda värt att träna på kroppsspråket än på själva orden.

För en chef är det lika viktigt att visa sin tillgänglighet som att visa sin höga rang. Medarbetarna ska känna att de går att fråga dig om allt. Men det gäller att också vara den man spelar. Alla har vi väl någon gång haft en chef som säger ”Min dörr är alltid öppen”, medan kroppsspråket tydligt säger ”Kom inte hit”.

Kvinnor har en extra knepig situation.

- Vi är tränade sedan barnsben att alltid visa lägre rang. Men en chef förväntas tala maktspråk. En kvinna som gör det blir illa omtyckt, medan män uppskattas. Det är en svår balansgång mellan dessa motsägelsefulla krav, säger Deborah Gruenfeld.

Man kan påverka sig själv rent fysiskt genom att spela hög eller låg. I en studie på Columbia University fick en grupp försökspersoner vräka sig med fötterna på bordet. En annan grupp satt på händerna eller höll dem mellan tätt sammanpressade knän. Mätningar av hormonnivåer före sittningen respektive efter två minuter visar höjda testosteronhalter hos höjdarna och förhöjda halter av stresshormonet kortisol hos de underdåniga.

- Tänk på det inför nästa viktiga utmaning. Lägg märke till hur du gör entré, går, sitter ner, vad du gör med huvudet. Ge dig själv lov att ta för dig. Allt finns där inom dig, använd det och se vad som händer, uppmanar Deborah Gruenfeld.