Kollektivavtal

”Unga chefer är mer ego”

Förtroende för anställda gör chefen mindre stressad. Foto: Colourbox

Äldre chefer satsar på att utveckla andra. Yngre chefer är mer intresserade av sin egen karriär. Det visar en stor svensk psykologistudie.

Publicerad

Studien från Göteborgs universitet visar att äldre chefers ledarstil inte längre är så inriktad på den egna karriären. Intresset handlar mer om att utveckla sina medarbetare och bygga relationer och laganda.

De yngre, däremot, är mer fokuserade på att nå sina egna mål och visa framfötterna. De har en mer kontrollerande attityd och detaljstyr mer än de äldre.

Det är viktigt för de yngre att framstå som beslutsamma. Det innebär att de är mindre mottagliga för motargument och därmed mer rigida än äldre, som är mer prestigelösa och öppna för att släppa fram andra.

Studien visar att tre ledaregenskaper ökar med åldern: toleransen, tilliten till andra samt möjligheten att utöva inflytande.

Det som minskar är intresset för detaljer och ordning. Även den egna motivationen minskar liksom viljestyrkan, vinnarinstinkten och lusten att måla upp visioner.

Man skulle kunna tro att chefer mer åren blir mindre optimistiska och mer realistiska eller pessimistiska. Men så är inte vara fallet. Inte heller är det någon skillnad i äldres och yngres stresskänslighet, energi, initiativförmåga eller vilja att ta risker. Yngre chefer är inte heller mer spontana och äldre mer eftertänksamma och reflekterande i sin beslutsprocess, resultatet är detsamma för åldersgrupperna.

Om det är bäst för ett företag med en ung eller äldre chef vill Trevor Archer, psykologiprofessorn som har lett studien, inte säga.

- Samtidigt som vinnarinstinkten och ambition tenderar att vara större hos yngre chefer så har äldre chefer större förmåga att ta ett helhetsperspektiv, säger han till tidningen Chef.

Han anser att de yngre kan ta till sig av de äldres helhetsperspektiv. Däremot är det just ingenting han tycker att de yngre har att lära seniorerna.

- Jag skulle inte föreslå att de äldre ska lära sig någonting utan komma ihåg framåtandan och bli påminda om den av de yngre, säger Trevor Archer till Chef.

Studien har gjorts av psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet i samarbete med rekryteringsföretaget Jobmatch, i vars databas undersökningspersonerna finns. 6 789 personer mellan 30 och 60 år på chefspositioner inom privat och offentlig verksamhet är undersökningspersonerna, som har fått göra rekryteringsföretagets arbetspsykologiska test.