Nyheter

Anställningsintervjun: ”En slump att jag mest företrätt arbetsgivare”

”Det var en bra tid för mig att bli min egen nu. Kanske blir vi fler personer längre fram. Det är trevligt med arbetskamrater”, säger Martin Agell. Foto: Urban Orzolek

Han har varit anställd som arbetsrättsjurist sedan 1999 och företrädde företaget Laval i Laval-målet. Nu öppnar advokat Martin Agell eget.– Jag vill kunna styra över min tid, välja intressanta uppgifter och hinna spela mer Bach på orgeln.

Publicerad

Arbetsrätt och arbetsmiljöbrott är fortfarande Martin Agells specialitet. Hittills har han mest företrätt arbetsgivarparten. Han tror att det kan bli några fler arbetstagare nu.

– Vi tar emot alla seriösa klienter. Jag började på Saf, Svenska arbetsgivareföreningen, som det hette då, och där företrädde vi såklart arbetsgivare. Som advokat på en större byrå är det också vanligare, flertalet arbetstagare företräds av facket.

Hur kommer det sig att det blev just Saf?

– Det var egentligen en slump. Jag såg en annons från Saf. De sökte en arbetsrättsjurist och jag tyckte att det lät spännande. Jobbet var i Saf-borgen på Blasieholmen, där kände man historiens vingslag.

Varför blev just arbetsrätt din specialitet?

– Det är spännande juridik. Det berör både människor och företag och är mångsidigt. Arbetsmiljöbrott är ofta komplicerade att utreda. Det kan vara svårt att visa vad som orsakat olyckan, eftersom det ofta handlar om underlåtenhet att vidta åtgärder.

Du har bland annat företrätt företaget Laval där det blev ett långt arbetsrättsligt efterspel. Hur har det varit?

– Oerhört intressant, men det var längesedan nu. Jag kan dock konstatera att den svenska arbetsmarknadsmodellen fortfarande har karaktären av informell statsreligion.

Vad menar du med det?

– Jag konstaterar att den verkligen har en stark ställning och står sig trots påverkan utifrån – från EU-rätten.

Ser du några trender inom arbetsrätten?

– Det handlar mindre om kollektivavtalsfrågor och mer om individfrågor i dag. Det är fler tvister när någon lämnar sin anställning nu, exempelvis om före­tagshemligheter och agerandet på sociala medier.

Är det något du tycker behöver förbättras på arbetsrättens område?

– Jag vet inte. Men jag blev förvånad över kollektivavtalet om konkurrensklausuler mellan Svenskt Näringsliv och PTK 2015. Svenskt Näringsliv visar där att man vill begränsa konkurrensen, och PTK accepterade försämringar för arbetstagarna, bland annat med ett nytt krav på orsakssamband för att arbets­tagaren ska kunna få ekonomisk kompensation.

Karriär

1999

Arbetsrättsjurist på Saf.

2004

Började arbeta med Laval-målet.

2007

Arbetsrättsjurist på advokatfirman Lindahl.

2017

Startar Agell advokatbyrå.