Nyheter

Anställningsintervjun: Maria Ehlin Kolk

Maria Ehlin Kolk är ny ordförande för Saco Studentråd. Hon har tidigare varit ordförande för Medicine studerandes förbund, MSF, och läser till läkare.

Publicerad

Ni är Sveriges största fackliga student ­ organisation. Vad vill du ändra på under din tid som ordförande?

– Studenter måste inkluderas i socialförsäkringarna. Man får 4 000 kronor i månaden om man är föräldraledig, man kan inte vara sjukskriven på sommaren och det går inte att vara sjukskriven på deltid när man studerar. Skydds­nätet är alldeles för dåligt. Det är ett slöseri både för individen och samhället. Vi lyfter fram problemet på vår blogg Studielinjen. Det viktigaste för oss är att få med studenternas perspektiv i socialförsäkringsutredningen.

Hur många är ni?

– Nästan 100 000 medlemmar. Anslutningsgraden är svår att mäta. Det är enklare hos legitimationsyrken som läkarstudenter där cirka 70 procent är med i facket. Svårare är det med samhällsvetare. De kan ju vara medlemmar i flera olika förbund. Generellt är täckningsgraden högre i legitimations­yrkena.

Hur ska ni nå fler?

– Stärka Saco Studentråds unika studentfackliga grund. Hela den fackliga sfären minskar ju. Inte Saco just, men vi måste ändå arbeta mer aktivt med rekrytering.

Den gamle fackföreningsräven Jaan Kolk är din pappa. Hur har det påverkat dig?

– Jag är väl inspirerad av en klok pappa kan man säga. Sedan tycker jag att den svenska modellen är självklar och viktig.