Nyheter

Avgör arbetsgivaren min arbetsskada?

I mitt jobb lyfter jag papper hela dagarna. På grund av det har jag fått ont i min högra handled. Magnetröntgen visar att jag har en cysta i handleden som måste opereras bort. Min arbetsgivare säger att det inte finns några andra arbetsuppgifter till mig, och läkaren säger att han inte kan sjukskriva mig för att det inte är något farligt, men han säger även att han förstår att det gör ont. Skyddsombudet berättade att jag var tvungen att gå till vår vd och prata med honom, vilket jag gjorde. Vd tror inte att jag kan anmäla det som arbetsskada. Är det hans sak att avgöra? Och nu till mitt andra problem: Är jag tvungen att jobba även fast jag har ont?

"Vill slippa värken"
I den aktuella situationen ska arbetsgivaren undersöka om det finns några andra arbetsuppgifter som kan erbjudas arbetstagaren. Den bedömning som påstås vara gjord är att det inte finns några alternativa arbetsuppgifter. Arbetsgivaren ska emellertid härutöver enligt arbetsmiljölagen också pröva om de nuvarande arbetsförhållandena behöver anpassas eller utformas på ett annat sätt för att arbetstagaren inte skall utsättas för risk för ohälsa eller olycksfall. Det kan då bli aktuellt att installera tekniska hjälpmedel för att underlätta arbetets utförande.
Har arbetsgivaren vidtagit alla åtgärder som rimligen kan krävas kan, om arbetstagaren ändå inte anser sig kunna utföra arbete, skyldigheten att betala lön upphöra. Arbetstagaren riskerar nämligen då att anses inte stå till arbetsgivarens förfogande. Vid en sådan bedömning beaktas säkert att läkare ansett att skäl för sjukskrivning inte föreligger och att arbetstagaren sålunda inte helt eller delvis är förhindrad att utföra arbete. Vid bedömningen av i vilken utsträckning arbetsförmågan är nedsatt ska särskilt beaktas om arbetstagaren på grund av sjukdomen är helt eller delvis förhindrad att utföra sitt vanliga eller därmed jämförligt arbete.
När det gäller frågan om arbetsskada är det en sak som arbetsgivaren inte bestämmer över. Om arbetstagaren anser att det rör sig om en arbetsskada ska det anmälas till arbetsgivaren. Därefter ska arbetsgivaren skicka anmälan vidare till Försäkringskassan. Arbetsgivaren har möjlighet att bifoga sin egen bedömning ifråga om en sjukdom eller skada som påstås ha samband med arbetet.
Det är viktigt att du anmäler skadan men Försäkringskassan kommer bara att fatta ett beslut om nedsättningen av arbetsförmågan är varaktig eller kan antas bestå under minst ett år. Om du blir omplacerad pga skadan och får en lägre inkomst ska du anmäla det direkt till Försäkringskassan.

Fakta

Har du något arbetsrättsligt bryderi du grubblar på? Lag & Avtals expertpanel kan ge råd och svar på dina frågor. Du behöver inte ange ditt namn i tidningen, men redaktionen måste veta vem du är.
Kent Brorsson , Arbetsrättschef Svenskt Näringsliv
Stefan Ruben , Berglund och Co Advokatbyrå
Dan Holke , VD, LO-TCO Rättsskydd
Skicka e-post till: redaktionen@lag-avtal.se eller skriv till: Lag & Avtal, 106 12 Stockholm