Nyheter

Barnmorskor demonstrerar i protest

Barnmorskor på förlossningen i Malmö har sagt upp sig i protest mot arbetsvillkoren. Foto: IBL Fotoware / Alloverpress

Ilskna barnmorskor demonstrerade utanför regionhuset i Malmö på måndagen. De är missnöjda med ett bud på förkortad arbetstid till 32 timmar: – Vi vill ha samma villkor som våra kollegor i Helsingborg.

Publicerad

I Helsingborgs ska barnmorskorna, enligt Sydsvenskan, fått ett schemat som motsvarar cirka 28 timmars veckoarbetstid. Även i Kristianstad och Ystad har förlossningspersonalen bättre arbetsvillkor.

– Vi är här för att vi tycker att Region Skåne ska träffa ett rättvist avtal, med likadan arbetstidsförkortning överallt, säger Johanna Flütsch, en av flera nattbarnmorskor i Malmö som sagt upp sig, till tidningen.

Regiondirektören Alf Jönsson hänvisade i samtal med demonstranterna till det förhandlingsbud som Vårdförbundet Skåne har att ta ställning till på måndagseftermiddagen. Det skulle ge sjuksköterskor som ofta jobbar natt kortare arbetstid, ner till 32 timmar, istället för de 34 timmar som det nyligen träffade centrala avtalet föreskriver.

– Vi vill också börja genomföra det redan 1 januari 2017, istället för i april 2018 som är det datum som gäller för det centrala avtalet, sa Alf Jönsson, enligt Sydsvenskan.