Nyheter

Bo Antoni: "Det är självklart ingen stridsåtgärd"

Att Sveriges Byggindustrier uppmanat sina medlemsföretag att inte betala ut de tidigare överenskomna löneökningarna nu i april är naturligt. Avtalet är ju uppsagt, menar Bo Antoni.

Publicerad

- Byggnads kan inte först säga upp avtalet och sedan säga att vissa delar av avtalet fortfarande gäller, säger Sveriges Byggindustriers VD, Bo Antoni.
Byggnads gick i fredags ut med att förbundet tänkte begära medling. Anledningen var att förbundet betraktade Sveriges Byggindustriers uppmaning till sina medlemsföretag att inte betala några löneökningar den 1 april 2009 som en stridsåtgärd.
- Det är självklart ingen stridsåtgärd, säger Bo Antoni.
Han påpekar också att Byggnads inte framfört sitt önskemål om medling till Sveriges Byggindustrier. Utan det fick arbetsgivarorganisationen veta genom pressmeddelandet.
- Vi motsätter oss inte medling. Vi utesluter inte vare sig medlare eller förhandlingsledare. Men tills varslen har lagts måste parterna vara överens om att begära medling. Det är inget som Byggnads själva kan begära, förklarar Bo Antoni.
Byggnads ordförande Hans Tilly modifierar också idag önskemålet om medling med att förbundet i så fall först ska vara överens med Sveriges Byggindustrier. Så inte förrän efter nästa förhandlingsträff kan det bli fråga om att vända sig till Medlingsinstitutet. Nästa förhandlingsträff är på torsdag.