Nyheter

Dansbandsblåsningen 2: Stämningen

Musikerförbundet stämmer Sveriges Television för kollektivavtalsbrott. Som Musikerförbundet tidigare hävdat ingår det i kollektivavtalet med Sveriges Television att överenskomna villkor inte ska underskridas då tevebolaget lägger ut produktionen – i detta fall till Baluba.<br/> - Det är rovdrift på musiker, hävdar Musikerförbundet.<br/>

Publicerad

I dag fredag sitter Musikerförbundet och filar på en stämningsansökan till AD. Den går iväg om ingen överenskommelse nås i eftermiddag då förbundet kallats till ett möte med SVT.

SVT hänvisar till att Balubas avtal med dansbanden bygger på att dessa ska vara näringsidkare med F-skattesedel. Det rör sig alltså om avtal med företag och inte med musiker med kollektivavtal.

Hur bemöter du det, Jan Granvik, Musikerförbundets ordförande?

– Vi tittar på det just nu. Men uppgörelsen är uppenbart orimlig, företag eller inte. Den skulle under alla omständigheter vara olaglig enligt avtalslagens paragraf 36.

För den som är intresserad av hur Baluba utformar avtal har det tystnadspliktsbelagda avtalet läckts och kan laddas ner här eller från Musikerförbundets hemsida.