Nyheter

Elektrikerna vann klämdag den 5 juni

Tvister om ersättning för annandag pingst och om hur arbetstidsförkortningen ska se ut på Installationsavtalets område är nu lösta. EIO och Elektrikerförbundet har enats om att ändra i avtalet mitt under löpande avtalsperiod. De nya reglerna gäller från 1 april.

Publicerad

EIOs chefsjurist Åsa Kjellberg Kahn förklarar arbetsgivarorganisationens ändrade ståndpunkt.
- Vi var principiellt emot att införa klämdagar. Hade annandag pingst tagits bort som helgdag i lag och ersatts med den 6 juni, ville vi inte utöka antalet lediga dagar.
Men så kom byggsektorns uppgörelse i höstas, som innebär att när nationaldagen infaller på en tisdag, som den gör i år, är måndagen den 5 juni en klämdag. På samma sätt ska fredagen vara en arbetsfri dag när nationaldagen infaller på en torsdag. Och när omvärlden ändrades ändrade sig EIO också.
- Vi ingår i byggsektorn, det är ingen vits att våra elektriker är på plats när de andra inom sektorn är lediga, säger Åsa Kjellberg Kahn.
Elektrikerförbundets förhandlingschef Ronny Wenngren meddelar att överenskommelsen innebär att "arbetsfri vardag" införs som ett nytt begrepp i avtalet.
- Den elektriker som tvingas arbeta på den arbetsfria dagen får övertidsersättning som för en vanlig söndag, och den som av någon anledning måste arbeta på nationaldagen får storhelgstillägg.
Överenskommelsen innebär att Elektrikerförbundet drar tillbaka sin stämningsansökan till Arbetsdomstolen med krav på övertidsersättning för arbete den 16 maj förra året, tillägger Ronny Wenngren. Förra året var första gången annandag pingst inte längre var någon allmän helgdag.
Samtidigt har parterna alltså också kommit överens om hur deras system för arbetstidsförkortning ska se ut.
- Systemet var ett resultat av medlarnas förslag och inte framdiskuterat mellan parterna, säger Åsa Kjellberg Kahn.
19 minuters arbetstidsförkortning per arbetsvecka, passade inte parterna så bra. Lösningen man nu bestämt sig för är i stället att den som varit anställd i sex månader har rätt till en ledig dag per år efter överenskommelse med arbetsgivaren.