Nyheter

Facebook-fall kan prövas igen

Facebook och andra sociala medier kan leda till nya jobb och företag, visar en ny rapport. Foto: Scanpix

UPPDATERAD. Facebook-rektorn vann i tingsrätten – att han var med i grupper med sexuellt innehåll räckte inte för att säga upp honom. Men skolans ombud tycker att domen väger lätt. <br/> - Det är möjligt att vi går vidare till Arbetsdomstolen, säger Lars Bäckström, arbetsrättsjurist på Almega.

Publicerad

Den 55-årige rektorn började intressera sig för Facebook i början av år 2009. Som rektor tyckte han att det var en självklarhet att hänga med i den digitala utvecklingen. Med tiden anslöt han sig till flera hundra grupper. Rektorn lade också ut bilder på sig själv, bland annat en tröja med texten NASA, en förkortning för National Anal Sex Association.

Sajten Nyheter24 publicerade en artikel om rektorn och grupperna på hans Facebooksida. Arbetsgivaren blev då varse om rektorns aktiviteter på Facebook och reagerade starkt. Några av grupperna - och bilderna – ansågs ha ett olämpligt sexuellt innehåll.

Fem dagar senare blev rektorn uppsagd.

– Sexualitet är ett känsligt ämne ungdomar. Det ska man som rektor ta hänsyn till, säger Lars Bäckström, ombud för skolan.

Ärendet gick vidare till tingsrätten. Under rättegången betonade Lars Bäckström att rektorn hade haft en öppen Facebook-sida.

– Då blir den öppen för alla, ungefär som en blogg. Om en rektor vill beskriva sexuella äventyr, då bör det ske på en stängd sida, säger han.

Tingsrätten tycker att skolan gjorde en felbedömning som sa upp rektorn. Exempelvis hade texten på tröjan bara ett sexuellt budskap för de invigda.

Dessutom slarvade skolan med att göra en egen utredning.

”För tingsrätten framstår det som tydligt att bolagets agerande i hög grad grundades på publiceringen i media och rädslan för skada för bolaget och att bolagets bästa sattes före (rektorns namn) rätt i den uppkomna situationen”.

Rektorns ombud, advokat Toivo Öhman, känner sig trygg inför en eventuell prövning i Arbetsdomstolen.

- Arbetsdomstolen har flera gånger tidigare markerat att det man gör utanför jobbet inte ska påverka anställningen, säger han.

Senast den 14 juli ska domen överklagas.