Nyheter

Facklig kritik mot förslag till ny diskrimineringslag

Regeringens förslag till ny diskrimineringslag är ett bakslag för jämställdheten. Förslaget urholkar skyddet mot diskriminering istället för att skärpa det, anser TCO.

Publicerad

Också fackförbundet SKTF, som organiserar anställda i kommun och landsting, riktar skarp kritik mot regeringens lagförslag. Förslaget lämnades igår på remiss till lagrådet. För att motverka osakliga löneskillnader på grund av kön föreslår regeringen bland annat att lönekartläggningar ska genomföras var tredje år, istället för varje.
Det visar att regeringen tagit intryck från de arbetsgivare som tycker att lönekartläggningar inte är något man bör ägna sig åt, hävdar SKTF:s ordförande Eva Nordmark.
- Det är ett dåligt förslag som riskerar att bli en backlash i kampen för jämställda löner. För mig är det här inte en jämställdhetspolitik värd namnet, säger hon.
Lönekartläggning är ett mycket viktigt verktyg för ett jämställt arbetsliv, understryker Eva Nordmark. Hon påpekar att drygt hälften av de kommuner och landsting som gjort lönekartläggning faktiskt uppger att de hittat osakliga löneskillnader.
Regeringens ambition är att så många människor och så många samhällsområden som möjligt ska omfattas av skyddet mot diskriminering. Exempelvis utökas de fem diskrimineringsgrunderna (kön, etnicitet, handikapp, religion och sexuell läggning) med två nya: ålder och könsidentitet. Det sist nämnda omfattar alla dem som har en annan könsidentitet än man eller kvinna.
Regeringen vill också slå ihop samtliga diskrimineringslagar till en lag och samla de nuvarande ombudsmännen mot diskriminering (Jämo, DO, Homo, HO) under ett och samma tak: diskrimineringsombudsmannen.
TCO anser, liksom förra jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström, att förslaget innebär en nedmontering av arbetet för jämställdhet i Sverige. Både jämställdhetslagen och Jämo ska stå kvar, tycker de.
- Samordningen av samtliga grunder samt olika samhällsområden i en lag motverkar överskådlighet för dem som ska tillämpa lagen, det vill säga för vår del fackligt förtroendevalda ute på arbetsplatserna. En lag som den föreslagna riskerar därför att urholka skyddet istället för att skärpa det, säger Ingemar Hamskär, TCO:s chefsjurist.
Han är också missnöjd med att parterna inte ges möjlighet att "förebygga och aktivt motverka" diskriminering genom kollektivavtal. Men sista ordet är inte sagt. När regeringen tagit emot lagrådets synpunkter ska den lägga fram sin proposition i riksdagen, sannolikt i mars. Och då kan vi räkna med en häftig debatt om vad det egentligen handlar om. Det vill säga exakt vilka olikheter vi bör eller inte bör tolerera i arbetslivet eller på krogen. Och vilken ordning som ska gälla i Sverige för att komma åt diskriminering på grund av de olikheter som lagstiftarna tycker borde vara själklarheter i en utvecklad demokrati.