Nyheter

Förbanna inte ljuset – dra ner en gardin!

Mörker på rulle. Mörkläggningsgardiner är första åtgärden. ”Tupplur” har en ytbeklädnad som inte släpper igenom dagsljuset.Pris: 120 kronor.www.ikea.se
Mörkläggning direkt på ögonen. Sovmasken är bra på att stänga ute ljuset. Den här varianten är utrustad med hörlurar och Bluetooth och kan spela upp din musik trådlöst från datorn eller smartphone.Pris: 400 kronor.www.coolstuff.se
Torbjörn Åkerstedt. Foto: Jörgen Appelgren
Trolla bort blåljuset. Det blå ljuset från mobilen eller surfplattan kan orsaka sömnstörningar. Eftersom det verkar vara lika svårt att låta bli att kolla på skärmen på kvällen som att sluta röka, är det lika bra att installera ett blåljusfilter. Program­varan f.lux anpassar ljuset på skärmen efter tiden på dygnet.Pris: Gratis.justgetflux.com

Sömnstörning. När vårljuset är här får var femte svensk svårt att sova.– Då har den biologiska klockan kommit i ofas, säger Torbjörn Åkerstedt, professor på Stressforskningsinstitutet.

Publicerad

Våren ger majoriteten av befolkningen en energikick. Men för runt 20 procent innebär den en extrem trötthet.

– Dagslängden förändras så snabbt att den biologiska klockan inte hinner med, säger Torbjörn Åkerstedt.

För mycket av sömnhormonet melatonin cirkulerar då runt i blodet. Hormonet ska egentligen göra oss trötta och hjälpa oss somna på kvällen. Men för en del människor sipprar hormonet ut i blodet även på dagen.

Om du hör till dem som blir trötta på våren råder Torbjörn Åkerstedt dig att vara mycket utomhus. Och att röra på dig. Om man har stora problem finns ljus­terapi på en del sjukhus. Det finns också behandlingslampor.

– Då får du en ordentlig dos ljus på morgonen när det är mörkt. Om du får det under en längre period blir du inte lika påverkad av förändringen i dagens längd.

En del yrkesgrupper jobbar skift och har många nattpass. Det finns inga studier på vad som händer när nattarbetare kommer in i vårljuset. Det man vet sedan tidigare är att nattarbetare sover sämre dagtid på sommaren.

– Det är klart att det är lättare att sova på dagen när det är mörkare. På sommaren är det dessutom varmt, säger Torbjörn Åkerstedt.