Nyheter

Granen är klädd men julpaketet kan dröja

På förhandlingsbordet ligger nu Svenskt Näringslivs förslag till huvudavtal i en hög och LO-PTKs i en. -Bägge sidor har klätt sin julgran, nu får vi se om vi kan kompromissa, säger LOs Erland Olauson. -Vi är inte överens på någon punkt, säger Svenskt Näringslivs Jan-Peter Duker.

Publicerad

De tre förhandlingsledarna - los Erland Olauson, ptks Lars-Bonny Ramstedt och Svenskt Näringslivs Jan-Peter Duker - med sina respektive delegationer träffas nu varje vecka fram till jul. Därefter har de inte några möten inbokade - inte än i alla fall.
Det mest kontroversiella i Svenskt Näringslivs förslag, förutom förändringar av strejkrätten, är att arbetsgivaren fritt ska kunna välja vem som ska sparkas vid arbetsbrist. Det är med tanke på småföretagen som oftast inte har råd att erbjuda olika paket vid arbetsbrist och med hjälp av dessa komma överens med facket om att få göra avsteg från lagens regel först in, sist ut.
Mot det förslaget ställer LO och PTK krav på dubbel uppsägningstid.
-Vi kan förstå att småföretag inte kan komma överens om en avtalsturlista. Nu vill vi göra det möjligt för dem genom en dubbel uppsägningstid, där en försäkring står för hälften av kostnaden, säger Erland Olauson.
LO och PTK vill också förbättra omställningsstödet så att de som har många visstidsanställningar hos flera olika företag som omfattas av huvudavtalet ska få en fastare anställning.
Problematiken runt rehabilitering vill de lösa med att en kvalitetssäkrad företagshälsovård utarbetar en rehabiliteringsplan.
Under tiden planen genomförs ska den anställda ha lön som vanligt. Och innan den är genomförd ska det inte vara saklig grund för att säga upp den anställda genom att bevisa att han eller hon inte kan genomföra något arbete av betydelse. De arbetsgivare som anlitar kvalitetssäkrad företagshälsovård ska kompenseras med lägre arbetsgivaravgift.
LO och PTK har även lämnat förslag på hur förhållandet till eg-rätten kan underlättas. De villkor som företag kan avkrävas för utstationerade arbetstagare måste ju rymmas inom direktivets hårda kärna.
De villkoren ska hämtas ur riksavtalen och översättas till eu-avtal, förklarar Erland Olauson.
-Det blir bäst om riktlinjer för hur det arbetet ska bedrivas ges i huvudavtalet, anser han.
-LOs och PTKs förslag är inte alls i linje med vad vi önskar, säger Jan-Peter Duker.
Han tillägger:
-Nu ligger alla frågor på bordet i alla fall. Nu kan vi förhandla på riktigt.