Nyheter

"Huvudavtalet bör ha riktlinjer för avtal enligt den hårda kärnan"

LO och PTKs förslag till huvudavtal innehåller två förslag som ska underlätta förhållandet till EG-rätten, förklarar LOs Erland Olauson. Nu ligger allt på förhandlingsbordet. I dag, tisdag, börjar förhandlandet på riktigt.

Publicerad

I torsdags lämnade LO och PTK över sitt förslag till vad de vill ska ingå i det nya huvudavtalet till Svenskt Näringsliv.
- Vi har nu lagt förslag på alla områden, anställningsskydd, rehabilitering, EU-anpassning, säger LOs förhandlingsledare Erland Olauson.
När det gäller EU-anpassningen är det framför allt två saker som behöver vara med i huvudavtalet.
- Det behövs en ordning mellan huvudorganisationerna så att alla förbund kan känna sig trygga med att alla förbund kommer att genomföra EG-direktiven.
Det fungerade bra när EUs arbetsmarknadsparter hade kommit överens om ett avtal för distansarbetare som sedan skulle implementeras i medlemsländerna, menar Erland Olauson. Det skedde med en ordning som gjorde att alla förband sig att sluta avtal.
- Vi vill också att huvudorganisationerna ska komma överens om riktlinjer för hur de avtal ska se ut som är OK enligt den hårda kärnan i utstationeringsdirektivet.
De villkor som företag kan avkrävas för utstationerade arbetstagare måste ju rymmas inom direktivets hårda kärna. De villkoren ska hämtas ur riksavtalen och översättas till EU-avtal, förklarar Erland Olauson.
- Det blir bäst om arbetsgivarorganisation och arbetstagarorganisation kommer överens om hur de ska se ut och att riktlinjer för hur det arbetet ska bedrivas ges i huvudavtalet.
Det mest uppseendeväckande är förstås LOs och PTKs krav på fördubblad uppsägningstid, samtidigt som Svenskt Näringsliv i sitt helhetsförslag krävt att arbetsgivarna ska få säga upp dem de vill vid arbetsbrist.
- Vi kan förstå att småföretag inte kan komma överens om en avtalsturlista. Nu vill vi göra det möjligt för dem genom en dubbel uppsägningstid, där en försäkring står för hälften av kostnaden, säger Erland Olauson.
LO och PTK vill också förbättra omställningsstödet så att de som har många visstidsanställningar hos flera olika företag som omfattas av huvudavtalet ska få en fastare anställning. Problematiken runt rehabilitering vill de båda arbetstagarorganisationerna lösa med att en kvalitetssäkrad företagshälsovård, eller den certifierade aktören som idag sköter omställningsstödet, utarbetar en rehabiliteringsplan. Under tiden planen genomförs ska den anställda, enligt förslaget, ha lön som vanligt. Och innan planen är genomförd ska det inte vara saklig grund för att säga upp den anställda genom att bevisa att han eller hon inte kan genomföra något som helst arbete av betydelse. LO och PTK föreslår att de arbetsgivare som anlitar kvalitetssäkrad företagshälsovård ska kompenseras med lägre arbetsgivaravgift.
Står ni och Svenskt Näringsliv på helt motsatta sidor nu?
- Det kan man inte säga. Nu har bägge sidor klätt sin julgran. Nu får vi se om vi kan kompromissa, säger Erland Olauson.
Idag börjar förhandlingarna - eller kompromissandet - på allvar. Ett möte i veckan är utsatt fram till jul.