Nyheter

"Kålle" kan bli ny LO-ordförande

LO:s valberedning vill se Karl-Petter " Kålle" Thorwaldsson, som ny LO-ordförande och Kommunals Tobias Baudin som förste vice ordförande. Så här sa Karl-Petter "Kålle" Thorwaldsson och Tobias Baudin nyligen i Lag & Avtal om vad de vill göra med arbetsrätten och vad LO bör fokusera på.

Publicerad
Karl-PetterThorwaldsson.

Karl-Petter Thorwaldsson

1. Kan du tänka dig att förändra turordningsreglerna?

- Nej. De ger en balans som gör att arbetsgivarna tvingas komma till förhandling. Annars finns det ingen anledning för dem att sätta sig vid förhandlingsbordet. Jag har själv varit med vid turordningsförhandlingar vid uppsägningar och det är faktiskt väldigt ovanligt att en fackförening inte gör en uppgörelse om till exempel spetskompetens.

2. Vad vill du göra åt de otrygga anställningarna?

- Jag utredde föräldraförsäkringen för några år sedan åt regeringen och då blev det väldigt tydligt att det i kvinnodominerade branscher finns väldigt många fler otrygga anställningar. En kombination av lagstiftning och kollektivavtalsförhandlingar krävs för att fler ska få en fastare förankring på arbetsmarknaden.

3. Hur vill du arbeta för att minska löneskillnaderna mellan kvinnodominerade avtalsområden och manliga?

- I föräldraförsäkringsutredningen följde vi olika yrken, till exempel två jurister, en kvinna och en man i samma ålder med ungefär samma betyg och jobb. När de var mellan 25 och 30 följde deras löne- och karriärutveckling varandra väldigt väl. Från 30-års ålder var det tydligt att männens löner drog iväg. Föräldrainkomsten måste ändras så att männen får en större drivkraft att vara borta från jobbet. Jag har föreslagit en 5-5-5-lösning; fem månader till mamma, fem till pappa och fem som föräldrarna delar på.

Tobias Baudin, första vice ordförande för Kommunal

1. Kan du tänka dig att förändra turordningsreglerna?  

- Jag stänger inga dörrar. Det görs väldigt ofta avsteg från turordningsreglerna redan i dag men de tvingar parterna att sätta sig ner och komma överens. De är därför också en fråga om makt. Utan dem kan arbetsgivarna godtyckligt välja vilka som får gå.

2. Vad vill du göra åt de otrygga anställningarna?

- Vi har med frågan i avtalsförhandlingarna både inom Kommunal och i LO-samordningen. Lagstiftningen har försämrats som lett till att det blivit fler otrygga anställningar. Jag vill begränsa antalet otrygga anställningar via kollektivavtal. Det är bra om också arbetsgivarna och facken jobbar parallellt på varje arbetsplats med att få fler tillsvidareanställningar.

3. Hur vill du arbeta för att minska löneskillnaderna mellan kvinnodominerade avtalsområden och manliga?

- Där har vi inom LO haft jämställdhetspotter som varit lyckosamma. Det är viktigt att vi fortsätter i den andan och diskuterar mellan förbunden vad vi kan göra åt de omotiverade ojämställda lönerna. Jag vill fortsätta på förhandlingsvägen. Men det är viktigt att vi hittar en modell som alla förbunden känner är bra. TCO och SACO kan lära av oss när det gäller hur vi jobbat med jämställdhet.