Nyheter

"Körsångare är inte scentekniker"

Är man utbildad på musikhögskola och anställd som korist är man inte skyldig att utföra scenteknikerarbete, anser yrkesmusikerna.

Publicerad

Tvisten om koristernas arbetsskyldighet i Malmlöoperans uppsättning av Träskoprinsessan handlar inte, som Lag & Avtal skriver i nr 3/2007, om att körsångarna vägrar agera statister. Nej, den handlar om att koristerna inte också ska vara scentekniker, förklarar Pia Stråle, förbundsdirektör för Sveriges Yrkesmusikerförbund, Symf.
- Vi är överens om att korister kan finnas på scenen utan att sjunga, det vill säga i en modifierad statistroll, men vi är inte överens om att de ska jobba som scentekniker.
Därför lade förbundet ett tolkningsföreträde två dagar innan premiären.
Malmö Opera och Musikteater AB och deras arbetsgivarorganisation Svensk Scenkonst svarade med att stämma Symf till Arbetsdomstolen för brott mot både MBL och kollektivavtalet. Arbetsgivarna ville också att domstolen interimistiskt skulle bestämma att Symf måste upphöra med den pågående stridsåtgärden.
Den 13 mars avslog Arbetsdomstolen de interimistiska yrkandena. Huvudförhandling i sakfrågan, det vill säga vad kollektivavtalet säger om koristernas arbetsskyldighet, väntas någon gång i höst (mål A 47/2007).
I kollektivavtalet står det att koristerna måste utföra alla arbetsuppgifter som ligger inom ramen för deras yrkeskvalifikationer. Den passusen hänvisar arbetsgivarna till i sin stämningsansökan. Det gör yrkesmusikerförbundet också, men för förbundet går alltså gränsen vid scenteknikerarbete. Parterna var dock från början överens om ett undantag.
- Vi var överens om att koristerna skulle få 50 kronor extra för jobbet som scentekniker. Men då ville arbetsgivaren skriva in att korister för all framtid ska agera scentekniker. Det kunde vi inte acceptera, säger Pia Stråle.
Att arbetsgivarna i stämningsansökan till Arbetsdomstolen säger att föreställningen blivit lidande på att Malmöoperan har fått engagera åtta statister i stället hor hon svårt att förstå.
- Hade koristerna flyttat kulisser hade det inneburit att åtta korister inte hade kunnat sjunga för att de inte hade kunnat se dirigenten.