Nyheter

Nya trenden: Testa hårstrån

Urinprov är de vanligaste drogtesterna i arbetslivet. Men nu ökar intresset för att testa saliv och hårstrån. Experterna är dock oense om fördelarna med de nya metoderna.

Publicerad

Urintest är den form av drogtest som har använts längst.

– Det är väldigt lätt att fuska med urinprov. Alla som missbrukar vet hur man fuskar, det räcker egentligen att dricka mycket vatten. Med saliv- och hårtest går det inte att fuska, säger Per Björklöv, vd på Drugtest Scandinavia, som utför tester.

Men Olof Beck, professor vid Karolinska institutet och chef för Karolinska universitetslaboratoriet, håller inte med om att saliv- och hårtest är omöjliga att fuska med.

– Det är ett allmänt problem när man håller på med missbruksanalys att patienten inte är så intresserad av att veta. Det är därför man inte kan fråga folk. Det behövs kompetens för att ta provet, säger han.

En fördel med hårstråanalys är att man kan se droger som togs tre månader tillbaka i tiden. Per Björklöv rekommenderar därför hårstråtest vid nyanställning, för att se vilken livsstil den arbetssökande har, och sedan slumpvisa salivtester under anställningen.

När man testar hårstrån klipps några hårstrån i nacken av nära roten. Sedan analyseras hårstråets innersta delar. Men för att göra analysen behövs en bunt hårstrån om totalt cirka fem millimeter i diameter. Därför blir ingreppet relativt omfattande, och kan synas i nacken.

– Vi har försökt att införa hårstråtester i patientarbetet för att få bättre kunskap om vilket missbruk en patient har med sig. Men det var ingen patient som ställde upp på att låta sig klippas, säger Olof Beck.

Dessutom finns det vetenskapliga tveksamheter kring hårstråtester.

– Man tvättar först håret för att få bort extern kontamination. Men nu har FBI i USA kommit fram till att även det som kommer i håret utifrån kan penetrera hårets inre delar, så FBI har bestämt att hårstråanalys inte håller som bevismaterial, säger Olof Beck.

I framtiden kan det även finnas möjlighet att testa personal för drogmissbruk genom utandningsluften. Olof Beck har utvecklat ett utandningstest som nu utvärderas i forskningsprojekt.

– Vi har gjort försök på en Kriminalvårdsanstalt och kommer även att göra en del försök i arbetslivet. Det ser lovande ut, ett antal substanser har vi redan säkrat, säger Olof Beck.

...

Läs mer:

Läs mer: Klarar du testet?

...

Läs mer, exklusivt för dig som prenmererar på Lag & Avtal!

...

Prenumerera på Lag & Avtal!