Nyheter

Per Bardh: Det är ingen lönesänkning

LO-förbundens avtalssekreterare träffas nu på morgonen. De ska diskutera IF Metalls kritiserade krisavtal. LOs avtalssekreterare Per Bardh avvisar bilden att IF Metall skulle gått med på en sänkning av priset på arbete.

Publicerad

Per Bardh fick kännedom om innehållet i krisavtalet strax före helgen. Att förhandlingar pågick har han vetat om hela tiden. Om en liten stund samlar han LO-förbundens avtalssekreterare för att diskutera IF Metalls krisöverenskommelse.
Vad är det ni ska diskutera?
- Det finns olika uppfattning om vad det här avtalet står för.
Är det ett problem om olika LO-förbund förhåller sig olika till den här typen av krisavtal?
- Nej, det är inte så konstigt att det blir så eftersom förbundens verksamhetsområden ser så olika ut. Industrin är betydligt hårdare drabbad. Men om konjunkturen inte förbättras finns risken att andra branscher hamnar i samma bekymmer.
Han nämner skogsindustrin och byggsektorn.
Är det en lönesänkning som IF Metall gått med på?
- Nej, absolut inte. Det är en överenskommelse om att kostnaden för varje arbetad timme ska vara kvar, men att man kan göra upp lokalt om att laborera med arbetstiden, att gå ner på deltid.
Så vad är sprängkraften i det hela?
- Ja, det innebär i slutändan att den enskilde får en lägre utgående lön. Men att arbetsgivarna nu skulle fått gehör för lönesänkningar är en helt felaktig bild. Lönesänkning i vår värld betyder att man sänker priset på arbete och det har IF Metall inte gjort här.
Per Bardh påpekar att Industriavtalet inte påverkas. Löneökningarna som man avtalat om ska genomföras nu under vintervåren.
Staten bör nu ta ett visst ansvar för att lätta trycket på vissa branscher och företag, menar Per Bardh.
- Det finns mycket som staten kan göra. Särskilt att sätta in utbildning för arbetslösa. Nu har kostnadslättanden för företagen tagits av arbetarna själva. Då tycker jag det är rimligt att staten går in och stöttar rent ekonomiskt utbildning för arbetare.