Nyheter

Senaste nytt om arbetsrätten 15 december 2004


Arbetsdomstolen
Poliser hade rätt till bisysslor
Fullgjorde inte sitt rehabiliteringsansvar
Sades upp utan förvarning
Följde inte bemanningsavtalet
För uppehållsanställning krävs avtal
Kommunal tar strid mot etnisk diskriminering
Uppsägningen är ogiltig
Folksam kräver provisionen tillbaka
Fel avskeda sotare
VD var bunden av konkurrensklausul
Ogiltigförklarande av avsked
Ogiltigförklaring av uppsägning - Livs
Ogiltigförklaring av uppsägning - Allmänna Industrigruppen
Brott mot MBL och LAS
Skadestånd på grund av kollektivavtalsbrott
Brott mot kollektivavtal
Tingsrätten
VD friad efter dödsolycka i hamnen
Regeringsrätten
Krav på hiss avskrevs
Arbetet hade upphört
Regionala skyddsombudets överklagande avvisas
Skiljenämnden för arbetsmarknadsförsäkringar
Arbetsskadad får ersättning för inkomstförlust
Arbetsdomstolen - domar
Poliser hade rätt till bisysslor
Två poliser i Stockholm begärde för ett par år sedan tillstånd från sin arbetsgivare att på fritiden ha olika bisysslor.
Den ena ville tillsammans med sin man ordna överlevnadskurser för grupper och företag. Kurserna skulle drivas i ett handelsbolag som paret äger. De tänkte sig också utföra viss kroppsvård.
Polisens man, som är officer, fick tillstånd från Försvarsmakten för bisysslan. Men polisen fick nej.
Den andra polisen ville arbeta som deltidsbrandman. Inte heller han fick tillstånd, staten ansåg att det fanns risk för lojalitets- och intressekonflikter.
Arbetsdomstolen anser dock att ingen av bisysslorna strider mot lagen och att de två poliserna därför borde ha fått tillstånd till dem.
Polisförbundet hade också krävt att poliserna skulle få 10 000 kronor var i skadestånd därför att de gått miste om inkomst. Men detta krav avvisades av Arbetsdomstolen.
Domen var enhällig.
15 december, Dom 108/04, Mål A 107/03
Bolaget kunde inte intyga laga förfall
Kuvertet AB i Ängelholm hade inte betalt rätt semesterersättning till en medlem i Byggnads.
Förbundet krävde bolaget på 13 516 kronor och 80 ör i semesterersättning och 20 000 kronor i skadestånd till medlemmen för brott mot semesterlagen.
För egen del krävde förbundet 30 000 kronor i skadestånd eftersom bolaget uteblivit från såväl lokal som central förhandling. Då bolaget inte kommit in med svaromål meddelade Arbetsdomstolen tredskodom i målet den 31 mars 2004.
Bolaget ansökte därefter om återvinning av tredskodomen och kallades till muntlig förberedelse i Arbetsdomstolen till den 3 december.
En kvart innan förhandlingen ringde ombudet sig sjuk från förhandlingen. Bolaget fick fram till den 9 december på sig att inkomma med läkarintyg för att styrka laga förfall.
Domstolen godtar dock inte det lämnade intyget från en person vid Road Express i Båstad och anser att Byggnads har laga skäl för sina yrkanden. Domstolen bifaller förbundets talan. Eftersom tredskodom tidigare meddelats mot Kuvertet AB i målet, har bolaget inte rätt till återvinning, skriver Arbetsdomstolen.
Domen kommer inte att refereras.
15 december, Dom 107/04, Mål A 245/03
Arbetsdomstolen - stämningsansökningar
Fullgjorde inte sitt rehabiliteringsansvar
Industrifacket stämmer Industri- och Kemigruppen samt Orrefors Kosta Boda AB till Arbetsdomstolen. En arbetare på glasbruket har sagts upp efter 20 års anställning under pågående rehabilitering. Han lider av diabetes och har problem med ryggen.
Bolaget har inte fullgjort sitt rehabiliteringsansvar anser Industrifacket, som yrkar att domstolen ogiltigförklarar uppsägningen och att bolaget ska betala 120 000 kronor i skadestånd till arbetaren för brott mot paragraf 7 i LAS.
9 december, Mål A 269/04
Sades upp utan förvarning
Seko stämmer Poståkeriet Sverige AB och Almega till Arbetsdomstolen.
Poståkeriet sade utan förvarning upp en chaufför på grund av misskötsamhet. Bolaget gjorde inte chauffören medveten om att han inte skötte sina arbetsuppgifter väl och inte heller gjorde bolaget klart att hans anställning var i fara.
Seko kräver att domstolen ogiltigförklarar uppsägningen och 120 000 kronor i skadestånd till chauffören.
9 december, Mål A 270/04
Personalbolaget följde inte bemanningsavtalet
Handelsanställdas förbund stämmer Personalbolaget Optimus AB och Bemanningsföretagen Almega till Arbetsdomstolen för kollektivavtalsbrott.
Det så kallade bemanningsavtalet bygger på förutsättningen att anställda i ett bemanningsbolag ska få den lön som motsvarar genomsnittslönen för de anställda i företaget han eller hon är uthyrd till.
Personalbolaget har betalat 98 kronor i timmen oavsett löneläget hos kundföretaget. Handels kräver därför ekonomisk kompensation för åtta medlemmar och därtill skadestånd för egen del, 50 000 kronor för kollektivavtalsbrott och 75 000 kronor för förhandlingsvägran.
10 december, Mål A 271/04
För uppehållsanställning krävs avtal
Kommunal stämmer Almega Tjänsteföretagen och Tillit Knatteborgen AB till Arbetsdomstolen och kräver 50 000 kronor i skadestånd för kollektivavtalsbrott.
Tillit Knatteborgen har förlagt en kommunalares arbetstid som så kallad uppehållsanställning, vilket innebär att arbetstiden är komprimerad så att hon arbetar längre tid under en del av året och då tjänar in längre ledighetsperioder med betalning. Det förutsätter dock att arbetsgivaren först har träffat lokalt kollektivavtal, vilket inte bolaget hade gjort.
13 december, A 272/04
Kommunal tar strid mot etnisk diskriminering
En kurd sökte jobbet som vaktmästare på Universitetssjukhuset i Lund. Tre tjänster som bilförare var utannonserade - körkort och eller truckkort krävdes.
Kommunals medlem sökte jobbet, talade om att han kommit från Kosovo 1992, att han hade svenskt körkort sedan fem år och var utbildad till taxiförare och truckförare, att han arbetat som vaktmästare i Luleå och taxiförare i Lund. Sjukhuset kallade honom inte ens till intervju trots att bland de tio som kallades fanns sådana som inte angivit någon erfarenhet som bilförare och i ett fall framgick det inte ens om personen ifråga hade körkort.
Kommunal stämmer nu Landstingsförbundet och Region Skåne till Arbetsdomstolen och kräver 60 000 kronor i skadestånd till sin medlem för brott mot lagen om åtgärder mot diskriminering i arbetslivet på grund av etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning.
14 december, Mål A 273/04
Uppsägningen är ogiltig
Kommunal yrkar att Arbetsdomstolen ska ogiltigförklara uppsägningen av en medlem som varit anställd tio år i Hudiksvalls kommun.
Medlemmen började som personlig assistent, arbetade sedan som vårdbiträde inom äldreomsorgen men blev sjukskriven från början av 2001 till slutet av 2003 på grund av besvär med rygg och höfter. Därefter började han arbetsträna som barnskötare på 75 procent på ett vikariat inom barnomsorgen.
När vikariatet upphörde sade kommunen upp honom.
I sin stämningsansökan kräver Kommunal också 120 000 kronor i skadestånd till barnskötaren för brott mot paragraf 7 i LAS.
14 december, A 274/04
Folksam kräver provisionen tillbaka
Folksam ömsesidig sakförsäkring har stämt en försäkringsförsäljare till Arbetsdomstolen. Säljaren fick provision för varje såld försäkring men hade också ansvar för att försäkringstagaren inte annullerade försäkringen inom 36 månader.
Annullerades försäkringen skulle provisionen helt eller delvis betalas tillbaka till Folksam.
Sedan försäkringsförsäljaren slutat jobba hos Folksam har ett stort antal av de försäkringar som tecknats genom hans försorg annullerats, menar Folksam som nu kräver tillbaka 113 025 kronor.
14 december, Mål A 275/04
Fel avskeda sotare
Kommunal stämmer Skorstensfejarmästare Lars Sundström AB och Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund till Arbetsdomstolen.
Domstolen ska ogiltigförklara avskedet av en sotare och en tekniker, anser förbundet.
Sotaren, anställd sedan 1980, och teknikern, sedan 1998, avskedades den 13 oktober därför att de skulle ha avvikit från beordrat arbete och för egen vinning utfört arbete på en annan plats. Kommunal bestrider detta.
14 december, Mål A 276/04
Arbetsdomstolen - överklaganden
VD var bunden av konkurrensklausul ansåg tingsrätten
Vink Plast AB menade att den tidigare verkställande direktören var bunden av en konkurrensklausul och att han hade yppat företagshemligheter.
Södertälje tingsrätt ansåg i mål T 1688-02 den 12 november att han var bunden av en sådan klausul men att han inte yppat några företagshemligheter.
Både VD och bolaget har överklagat tingsrättens dom till Arbetsdomstolen. Just nu pågår dock förlikningsförhandlingar enligt VDs ombud advokat Björn Goldman.
14 december, Mål B 131/04
Arbetsdomstolen - Förlikningar, återkallanden
Ogiltigförklarande av avsked
Kommunal hade stämt Halmstad kommun.
9 december avskrev Arbetsdomstolen Mål A 106/04
Ogiltigförklaring av uppsägning
Livsmedelsarbetareförbundet hade stämt Livsmedelsföretagen och Skånemejerier Ek.för.
9 december avskrev Arbetsdomstolen Mål A 91/04
Ogiltigförklaring av uppsägning
Industrifacket hade stämt Allmänna Industrigruppen och Kemira Kemi AB.
10 december avskrev Arbetsdomstolen Mål A 133/04
Brott mot MBL och LAS
Handels hade stämt Hedebys Import och Grossist AB.
10 december avskrev Arbetsdomstolen Mål A 135/04
Skadestånd på grund av kollektivavtalsbrott
Byggnads hade stämt Sveriges Byggindustrier och LB Hus AB.
14 december avskrev Arbetsdomstolen Mål A 38/04
Skadestånd på grund av kollektivavtalsbrott
Byggnads hade stämt Sveriges Byggindustrier och Mark, Väg och Bygg MVB AB.
14 december avskrev Arbetsdomstolen Mål A 111/04
Brott mot kollektivavtal
Byggnads hade stämt Sveriges Byggindustrier och PEAB till Arbetsdomstolen.
14 december avskrev Arbetsdomstolen Mål A 184/04
Tingsrätten - arbetsmiljödom
VD friad efter dödsolycka i hamnen
En stuveriarbetare klämdes till döds av en svängande skopa i lastrummet på fartyget Taladia. Åklagaren stämde företaget Åhus Hamn & Stuveri AB, VD och två teamledare till Kristianstads tingsrätt för arbetsmiljöbrott.
Bland annat finns det en föreskrift, AFS 2001:9, om att en signalman ska finnas för varje lyftanordning när någon vistas inom lyftanordningens arbetsområde om sikten är skymd. I det här fallet fanns ingen signalman, och det brukade inte alltid finnas det heller.
VD ansåg att han hade delegerat arbetsmiljöansvaret till teamledarna. Men de kan inte dömas till något ansvar för olyckan eftersom de inte hade fått någon särskild utbildning för detta, de ingick inte i bolagets arbetsmiljögrupp och de hade inte någon förmansställning, anser tingsrätten.
VD själv däremot kände till att det inte alltid utsågs en signalman och borde ha organiserat arbetet så att en signalman alltid skulle utses när det behövdes. VD har alltså av oaktsamhet åsidosatt sina skyldigheter för att förebygga ohälsa enligt arbetsmiljölagen, avgör rätten.
Men det har inte kunnat visas att olyckan berodde på att det inte fanns någon signalman på plats och därför ogillas åtalet.
Domen kan överklagas fram till den 27 december,
3 december, Kristianstads tingsrätt, Mål B 921/03
Regeringen - arbetsmiljö
Krav på hiss avskrevs
Billströms konditori Östermalm AB hade överklagat Arbetsmiljöverkets beslut om krav på hiss eller annan teknisk anordning för transport av varor. Då verksamheten överlåtits har regeringen beslutat att avskriva ärendet.
9 december, Ärende N2003/5087/ARM
Arbetet hade upphört
Svenska Målareförbundet hade överklagat Arbetsmiljöverkets beslut i fråga om arbete med tvättning och målning av fasader från rullställning. Då arbetet upphört har regeringen avskrivit ärendet.
9 december, Ärende N2003/6502/ARM
Regionala skyddsombudets överklagande avvisas
Skyddsombudet hade överklagat Arbetsmiljöverkets information om verkets tidigare bedömning av verksamheten i 7-Elevenbutiker enligt arbetstidslagen. Regeringen avvisar ärendet eftersom det inte var ett beslut som man kan överklaga.
9 december, Ärende N2004/1589/ARM
Skiljenämnden för arbetsmarknadsförsäkringar - dom
Arbetsskadad får ersättning för inkomstförlust
En civilingenjör, som blev arbetsskadad, blev tvungen att försöka vidareutbilda sig. När hon ville komma tillbaka till sin arbetsplats blev hon uppsagd.
AFA Trygghetsförsäkring gav henne därefter inte ersättning för inkomstförlust från Trygghetsförsäkringen för arbetsskada.
Försäkringsbolaget ansåg att hon själv försatt sig i den situation som gav henne lägre inkomst.
Skiljenämnden anser dock att kvinnan ska få ersättningen. Hon har varken visat ovilja att arbeta eller låtit bli att göra vad som rimligen kan krävas för att skaffa sig en inkomst.
10 december, Dom 195/04