Nyheter

Senaste nytt om arbetsrätten, 6 april 2005


Arbetsdomstolen
Sotare var inte anställd
Misshandel på taklagsfest grund för avskedande
Tog hand om våldsam patient - avskedades
Företaget hade ingen framförhållning
Bibliotekarie sades upp utan saklig grund
Skanska hade inte rätt göra löneavdrag
Chaufför kunde ha omplacerats efter fängelsetiden
Ogiltigförklaring av uppsägning
Hovrätten
Vann i AD men fälldes för misshandel i hovrätten
Kammarrätten
Delseger för bandyspelare
Hockeyspel kan vara a-kassegrundande
Uteslöts ur SIFs a-kassa felaktigt
Arbetsdomstolen - domar
Sotare var inte anställd
En skorstensfejarmästare i Hässleholms kommun stämde kommunen efter att han blivit av med sotningsuppdrag. Han ansåg att han varit anställd och att kommunen avskedat honom utan att ha grund för det. Hässleholms tingsrätt ansåg att kommunen anlitat honom som uppdragstagare. Att hans avtal med kommunen betecknades som ett anställningsavtal hade inte någon avgörande betydelse för hur hans förhållande till kommunen skulle bedömas.
Skorstensfejarmästaren gick vidare till Arbetsdomstolen som bedömer tvisten på samma sätt som tingsrätten.
Domen var enhällig.
6 april, Dom 33/05, Mål B 98/04
Misshandel på taklagsfest grund för avskedande
En byggnadsarbetare som bland annat monterat ner byggnadsställningar på ett hus i Uppsala blev avskedad. Hans arbetsgivare hade fått veta att han på en taklagsfest, anordnad av en byggherre, slagit en anställd hos en underentreprenör. Byggnadsarbetaren stämde sin arbetsgivare därför att han ansåg att det inte funnits grund för att avskeda honom. Han hade handlat i nödvärn och bråket ägde inte hursomhelst rum under arbetstid. Tingsrätten ansåg dock att arbetsgivaren haft rätt att avskeda honom. Arbetsdomstolen anser att byggnadsarbetaren gjort sig skyldig till en inte obetydlig misshandel och att festen där den ägde rum hade tillräcklig anknytning till arbetet för att ge arbetsgivaren rätt att avskeda honom.
Domen var enhällig.
6 april, Dom 35/05, Mål B 66/04
Arbetsdomstolen - stämningsansökningar
Tog hand om våldsam patient - avskedades
En sjuksköterska inom psykiatrin anställd hos Stockholms läns landsting sedan 20 år avskedades den 10 juni förra året. Landstinget motiverade avskedandet med att han skulle ha brukat våld mot en patient natten till den 12 april.
I stället var det patienten som hade sparkat sjuksköterskan sedan patienten blivit hindrad från att låna telefonen efter klockan 22 på kvällen, menar sjuksköterskan och hans organisation, Syndikalisterna. Jourhavande läkare beslutade senare samma kväll om tvångsvård på grund av patientens våldsamhet. Ingen läkarundersökning av patienten gjordes och inte heller någon polisanmälan eller incidentrapport av händelsen. Det påpekar Storstockholms Social- och Vårdarbetarsyndikat av Sveriges Arbetares Centralorganisation, SAC, i sin stämningsansökan och kräver 100 000 kronor i skadestånd till mannen.
31 mars, Mål A 67/05
Företaget hade ingen framförhållning
Sif och en säljare stämmer Svensk Handel och Golden Lady AB till Arbetsdomstolen för förhandlingsvägran bland annat.
Golden Lady AB ville att säljaren skulle säga upp sig från sin projektanställning och menade att hon genom att arbetsvägra försökt provocera bolaget till att säga upp henne. Det var inte sant, menade säljaren, men hon hade haft svårt att följa bolagets nyckfulla uppdrag utan framförhållning eftersom hon hade barn och familj och måste kunna planera sin tid med hänsyn till dem. Den 20 januari kom bolagets företrädare och hämtade den provkollektion säljaren haft till sitt förfogande och därefter har hon inte haft någon kontakt med bolaget. Säljaren kräver nu sammanlagt 50 000 kronor i allmänt skadestånd för att hon avskedats utan laglig grund och ekonomiskt skadestånd motsvarande utebliven lön och semesterersättning. Sif, hennes fackförbund, kräver 50 000 kronor i skadestånd för förhandlingsvägran.
1 april, Mål A 68/05
Bibliotekarie sades upp utan saklig grund
Fackförbundet SKTF stämmer Huddinge kommun till Arbetsdomstolen och kräver att domstolen ogiltigförklarar uppsägningen av en bibliotekarie. Förbundet kräver också 100 000 i allmänt skadestånd till henne. Bibliotekarien hade fått sömnproblem och blivit sjukskriven i samband med att hon fått veta att hon förtalats av sin nya chef. Inför rehabiliteringen fick hon klart för sig att bibliotekschefen egentligen inte ville att hon skulle komma tillbaka. Hon sades upp på grund av personliga skäl den 19 mars 2004.
1 april, Mål A 69/05
Skanska hade inte rätt göra löneavdrag
Byggnads stämmer Sveriges Byggindustrier och Skanska Sverige AB till Arbetsdomstolen för brott mot kvittningslagen. Bolaget hade inte rätt att göra löneavdrag för ett antal medlemmar som arbetade med att bygga Silverdansens skola i Navestad. Parterna hade visserligen kommit överens om att ackordslön skulle gälla men någon skriftlig överenskommelse om detta kom aldrig till stånd. Den lön som bolaget ensidigt fastställt till 133 kronor i timmen är därför att betrakta som timlön, menar förbundet. Bolaget kan alltså inte i efterhand ta tillbaka mellanskillnaden mellan redan utbetalade 133 kronor och 121 kronor som bolaget menade att ackordslönen skulle vara. Byggnads kräver skadestånd till respektive medlemmar och att bolaget betalar tillbaka de kvittade beloppen till dem.
4 april, Mål A 70/05
Chaufför kunde ha omplacerats efter fängelsetiden
Transportarbetareförbundet stämmer Borås Bilfrakt AB och Biltrafikens Arbetsgivareförbund till Arbetsdomstolen. Förbundet kräver att domstolen ska ogiltigförklara uppsägningen av en chaufför och att han ska få 50 000 kronor i skadestånd.
Chauffören hade arbetat i bolaget i fem och ett halvt år när han dömdes till tre års fängelse och 230 000 kronor i skadestånd för grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Hovrätten fastställde domen och Högsta domstolen avslog ansökan om prövningstillstånd. Chaufförens inställning är att han är oskyldig till det påstådda brottet, påpekar förbundet. Bilfrakt sade upp chauffören den 6 december 2004 på grund av den treåriga fängelsetiden, förlorad körkortsbehörighet under tio månader samt brottets art.
Transport anser att uppsägningen saknar saklig grund. Chaufförens bortovaro löstes genast med en vikarie och bolaget har inte utrett om det finns omplaceringsmöjligheter.
5 april, Mål A 71/05
Arbetsdomstolen - stadfäst förlikning
Ogiltigförklaring av uppsägning
Ledarna/Sjöbefälsförbundet hade stämt Stena Line Scandinavia AB och Sjöfartens Arbetsgivareförbund. Parterna har förlikts och Arbetsdomstolen har stadfäst förlikningen.
6 april, Dom 34/05, Mål A 104/04
Arbetsdomstolen - avskrivningar, återkallanden
Brott mot turordningsreglerna
Byggnadsarbetareförbundet hade stämt Sveriges Byggindustrier (se Nyhetsbrevet den 22 september 2004).
29 mars avskrev Arbetsdomstolen Mål A 192/04
Avskedande från anställning
Nordiska Designed Accessories AB hade överklagat Nacka tingsrätts dom den 21 december 2004 i mål nr T1911-04.
29 mars avskrev Arbetsdomstolen Mål B 10/05
Uppsagd på grund av graviditet
Jämo hade stämt Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare och Aktiebolaget Appareil i Stockholm, sedermera Aktiebolaget Appareil i konkurs (se Nyhetsbrevet den 22 december 2004).
30 mars avskrev Arbetsdomstolen Mål A 279/05
Duktig försäljare fick inte tillräckligt stort underlag
Sif hade stämt Elektriska Installatörsorgansiationen, EIO, och Securitas Larm AB (se Nyhetsbrevet den 3 november 2004).
4 april avskrev Arbetsdomstolen Mål A 229/04
Uppsagd efter en enstaka fylla
Seko hade stämt Stena Line Scandinavia AB i Göteborg och Sjöfartens Arbetsgivarförbund (se Nyhetsbrevet den 23 mars).
5 april avskrev Arbetsdomstolen Mål A 58/05
Hovrätten - dom
Vann i AD men fälldes för misshandel i hovrätten
Ett vårdbiträde anställd i Bergs kommun avskedades sedan en äldre kvinna fått skador i ansiktet i samband med att han var inne hos henne för att ge henne mat under ett nattpass. Vårdbiträdet frikändes i tingsrätten och tilldömdes skadestånd i Arbetsdomstolen för kommunens felaktiga avskedande. AD menade att kommunen inte hade kunnat visa att mannen oavsiktligt eller avsiktligt misshandlat kvinnan.
Åklagaren överklagade Svegs tingsrättsdom till hovrätten som kommer till rakt motsatt slutsats. Hovrätten tar hänsyn till att den äldre kvinnan för flera olika personer berättat att hon blivit nypt i kinderna. Hovrätten finner att personerna är tillförlitliga och att även kvinnans påstående var det eftersom hon trots sin demenssjukdom vidhöll sina uppgifter. Dessutom vinner hennes utsago stöd av det rättsintyg och rättsmedicinska yttrande som åberopats i målet, skriver hovrätten.
Vårdbiträdet å andra sidan hade i hovrätten påtagliga svårigheter att närmare beskriva det händelseförlopp som ledde till att skadorna uppkom. Som skadorna beskrivits i rättsintyget och av de i hovrätten hörda läkarna kan de inte förklaras av vårdbiträdets berättelse, anser domstolen. Hovrätten bedömer därför hans uppgifter som mindre trovärdiga.
Brottet är av sådan art att påföljden i regel ska bestämmas till fängelse, men eftersom vårdbiträdet har drabbats av avskedande från sin anställning vid servicehuset väljer domstolen en annan påföljd. Vårdbiträdet döms till villkorlig dom och 60 dagsböter a 90 kronor. Han ska också betala 7 000 kronor i skadestånd till kvinnans dödsbo. En ledamot var skiljaktig.
Domen kan överklagas senast den 14 april.
17 mars, Hovrätten för nedre norrland, Mål B 90-04
Kammarrätten - arbetslöshetsförsäkring
Delseger för bandyspelare
Drygt 400 000 kronor har Handelsanställdas arbetslöshetskassa krävt tillbaka av en elitspelare i bandy. Det handlar om över 900 ersättningsdagar under åren 1996-2002.
Kassan och sedan också länsrätten menar att elitseriespel i bandy är en heltidssyssla som gör att man inte står till arbetsmarknadens förfogande.
- Det visar hur lite de känner till. Bandy på den här nivån kan jämställas med division 4-fotboll, säger spelarens ombud Marko Tuhkanen.
Kammarrätten tycker att det är tveksamt om arbetslöshetskassans beslut är riktigt. Därför har rätten sagt ja inhibition. Det betyder att a-kassans beslut inte gäller och att länsrätten åter ska avgöra ärendet.
- Det här är en oerhört viktig delseger. Problemet är att det inte finns någon praxis. Därför blir jag inte förvånad om ärendet går ända upp till Regeringsrätten. Skulle min klient förlora till slut så kommer hans liv att slås i spillror, säger Marko Tuhkanen.
23 mars, Kammarrätten i Stockholm, Mål 1664-05
Hockeyspel kan vara a-kassegrundande
HTFs arbetslöshetskassa har krävt tillbaka 135 000 kronor av en medlem för att denne fått ut fel ersättning.
Kassan menade att mannens sex månader som ishockeyspelare i Finland inte kan räknas som grund för a-kasseersättning.
Länsrätten i Stockholms län gav förbundets a-kassa rätt.
Nu har kammarrätten undanröjt länsrättens dom och återförvisat ärendet till HTFs a-kassa. Kammarrätten anser att det finns oklarheter i domen som gör att kammarrätten inte själva har förutsättning att pröva domen. Nu måste förbundets a-kassa pröva ärendet på nytt.
18 mars, Kammarrätten i Stockholm, Mål 3987-04
Uteslöts ur SIFs a-kassa felaktigt
En före detta anställd vid LKAB uteslöts från SIFs a-kassa den 25 augusti 2003 till den 23 januari 2004. Orsaken vara att mannen bedrev deltidsstudier och inte ansågs stå till arbetsmarknadens förfogande. Att han själv sa upp sig från LKAB för att studera var ett tungt argument för a-kassans beslut.
Mannen överklagade och fick rätt i länsrätten i Stockholms län. SIFs a-kassa överklagade till kammarrätten som gör samma bedömning. Rätten slår fast att skälet till att han sa upp sig från LKAB var det långa pendlingsavståndet och hänsynen till familjen. Inte för att studera.
29 mars, Kammarrätten i Stockholm, Mål 4592-04