Nyheter

Skogs- och Träfacket uppvaktat om krisavtal

Gårdagens krisavtal inspirerar efterföljare. Skogsindustrierna, Trä- och möbelindustriförbundet samt Skogs- och lantarbetsgivarförbundet kontaktade idag gemensamt Skogs- och Träfacket.

Publicerad

Per-Olof Sjöö, avtalssekreterare i Skogs- och Träfacket bekräftar att de tre arbetsgivarorganisationerna idag kontaktade honom.
- Vi har fått en framstöt från våra motparter om att de är intresserade av att göra något liknande IF Metalls uppgörelse.
Läget är utomordentligt allvarligt. Skogs- och Träfacket räknar med att ungefär 25 procent av medlemmarna kommer att vara uppsagda vid halvårsskiftet. Det är samma andel som IF Metall befarar, även om det i det senare fallet rör sig om betydligt fler personer. I modern tid har Skogs- och Träfacket aldrig sett en så nattsvart utveckling, enligt Per-Olof Sjöö.
Hur har ni besvarat arbetsgivarnas framstöt?
- Vi har sagt att vi inte tror att den här åtgärden hjälper. Sedan får de återkomma med ett mer konkretiserat förslag så ska vi seriöst titta på det.
Per-Olof Sjöö var med på LOs avtalssekreterarmöte tidigare idag, tisdag. Han medger att det alltid är problematiskt när förbunden gör olika bedömningar av läget.
- Men det rubbar inga centrala cirklar i LOs samordning utan vi får kämpa på i morgon också, säger han.
Vad kom ni fram till på mötet hos LO?
- Man ville ge IF Metall en möjlighet att redogöra för hur den här uppgörelsen ser ut och lämna utrymme för frågor och synpunkter från andra. Det var inget beslutsmöte.
Kunde IF Metall förklara sig, tycker du?
- Ja absolut, jag har ju respekt för deras ställningstagande. Det är IF Metalls medlemmar som får avgöra vad som är bäst för IF Metall. Det kan ingen annan överpröva.
Per-Olof Sjöö påminner om att Skogs- och Träfackets medlemmar arbetar i branscher som är starkt kopplade till byggsektorn.
- Därför skulle stimulanser av byggandet, kanske i form av utvidgade ROT-program och upprustning av miljonprogram och offentliga byggnader få mycket större effekt än den här typen av uppgörelser. Det är vår medicin, säger Per-Olof Sjöö.
Skogs- och Träfacket har tillsammans med arbetsgivarna uppvaktat regeringen. Hittills utan resultat.
- Regeringen gör ingenting. Det är det som är problemet säger Per-Olof Sjöö.