Nyheter

SKTF satsar på unga akademiker

- Det är beige att SKTF är det enda förbundet som inte har omställningsavtal inom vårt område. Sveriges Kommuner och Landsting måste vakna! Den uppmaningen kom från SKTFs ordförande Eva Nordmark på fackförbundets kongress i helgen.

Publicerad

En bättre lönespridning, bättre omställningsavtal och jämställda löner var några av hörnstenarna i Eva Nordlunds öppningsanförande när SKTF samlades för förbundsmöte i helgen. Men det som vållar mest bekymmer för ordföranden är medlemsantalet.
- Vi har aldrig varit i ett så allvarligt läge som idag och vi har aldrig haft så lågt medlemsantal tidigare, sa Eva Nordmark.
Det största problemet är inte att folk går ur facket, utan att förbundet inte lyckas rekrytera unga akademiker under deras utbildningstid. Därför har förbundsstyrelsen beslutat att fördubbla insatserna till Tria, ett samarbete mellan SKTF, ST och Unionen för att tillvarata studenters villkor. Tillsammans hoppas man kunna vända utvecklingen.
- Jag vill inte att SKTF ska ta silvermedalj när det gäller att rekrytera unga akademiker, slog Eva Nordlund fast. Unga behöver facket och facket behöver unga.
Som ett gott exempel tog hon upp Svenska kyrkan, som sagt ja till en förlängd semester även för unga anställda, som ett sätt att rekrytera och behålla unga medarbetare inför de många pensionsavgångar som är på gång.
- Kyrkan ser att den måste vara attraktiv för unga medarbetare, det borde fler lära sig av.
Eva Nordmark bjöd också på två nyheter som mottogs med applåder från de samlade ombuden:
SKTF sänker premien i inkomstförsäkringen från 17 kronor i månaden till 7 kronor i månaden. Det gäller de som blir arbetslösa och idag tjänar över 18 700 kronor i månaden. Försäkringen förlängs också, från att tidigare ha gällt till och med att medlemmen fyllt 62 år till att nu gälla de som fyllt 65 år. De som är över 62 behöver inte betala någon premie.
Förbundet inför också ett engångsbelopp på 3000 kronor som ett söka-jobb-stöd för de som blir arbetslösa.