Nyheter

Staten betalar 275 000 till flygplatskock

Flygplatskocken förlorade jobbet sedan Luftfartsverket kommit fram till att han var en säkerhetsrisk. Verkets beslut kan inte överklagas, menade Arbetsdomstolen. Staten köper sig nu fri från prövning i Europadomstolen.

Publicerad

Kocken hade jobbat på flygplatsrestaurangen Air Inn i Jönköping i tre år när han dömdes i tingsrätten för misshandel, en följd av en pressad familjesituation. En personalkontroll visade att han dömts för misshandel en gång tidigare - för tjugo år sedan. Han hade som femtonåring råkat skjuta en kamrat i benet med ett luftgevär.
Dessa två domar räckte för att Luftfartsverket skulle bedöma honom som en säkerhetsrisk enligt säkerhetsskyddslagen från 1996.
- Luftfartsverket tog hans passerkort därför att han hade två misshandelsdomar på sig med tjugo års mellanrum. Domarna har ju inte ett skvatt med att bre smörgåsar på flygplatsrestaurangen att göra, säger arbetsrättsjuristen Kurt Junesjö, kockens ombud i Europadomstolen.
- Arbetsgivaren litade på honom, men kunde inte ha honom kvar eftersom de inte kunde få in honom på flygplatsrestaurangen. Hans fackförbund gick då till AD.
Hotell och Restaurang Facket krävde i Arbetsdomstolen att uppsägningen skulle ogiltigförklaras och att avstängningen av kocken tills vidare skulle upphöra.
Facket fick inte gehör för något av sina yrkanden, dom nr 39/1999 och nr 17/2000.
Kockens arbetsgivare var tvungen att rätta sig efter Luftfartsverkets lagenliga beslut och verkets beslut går inte att överklaga, avgjorde Arbetsdomstolen.
- Han hade alltså inte fått någon rättslig prövning i en oberoende svensk domstol som han enligt Europakonventionen om mänskliga rättigheter har rätt till. Staten hävdade dock tvärtom, säger Kurt Junesjö.
Men det var just på den punkten, kränkningen av artikel 6, som Europadomstolen bestämde sig för att ta upp fallet till prövning den 30 mars förra året.
Då ville staten förlikas.
- Staten vill inte stå som en torsk i Europadomstolen, då hade man varit tvungen att ändra i säkerhetsskyddslagen.
Kurt Junesjö anser dock att den lagen måste ändras, "den är rättsosäker". Men i det här fallet när han företräder en enskild person är det bättre med en förlikning. Den före detta flygplatskocken slipper en jobbig process och är nöjd med sina 275 000 kronor menar hans ombud.
Att det är en förlikning på gång bekräftas av Europadomstolen, men målet är ännu inte avskrivet där. Regeringen väntas ta beslut om förlikningen i slutet av april.