Nyheter

Straffet för Teknikföretagen: Strejkvarsel mot deras renovering

Byggnads och Elektrikerna varslar om sympatiåtgärder för Pappers tvist med ABB i Figeholm. I varslet ingår total arbetsnedläggelse - av renoveringen som pågår på Teknikföretagens hus i Stockholm. - Innovativt, tycker Karl-Olof Stenqvist, Teknikföretagen som liknar varslet vid föreningsrättskränkning.

Publicerad

Tvisten om avtalet på Figeholm började när ABB tog över. Då ville arbetsgivarna att teknikavtalet skulle gälla de anställda pappersarbetarna.
Pappers hävdade sitt avtal och frågan löstes i en skiljedom. Där slogs fast att teknikavtalet gäller på Figeholm.
Därför anser arbetsgivarna att förhandlingarna handlar om en inrangering. Medan Pappers menar att det rör sig om ett helt nytt avtal.
I torsdags inleddes avtalet. Sedan lade Pappers ett varsel om arbetsnedläggning den 15 november. Tätt följt av sympativarsel från Byggnads och Elektrikerna där huset på Storgatan 5 ingår.
- Det är som om vi skulle börja låsa klubblokaler, tycker Karl-Olof Stenqvist.
- Uppenbarligen vill dom försvåra för Teknikföretagen överhuvudtaget för att vi inte gör som dom säger. Det är ju att likna vid föreningsrättskränkning. Kanske är det bara facklig retorik. Läggs verkligen varslet är det något helt unikt.
Arbetsgivarna säger sig också vara förvånade över Pappers inställning till förhandlingarna på Figeholm.
- ABB har gått in i förhandlingarna med ambitionen att det inte ska ske några kollektiva lönesänkningar. Men Pappers har redan från början intagit en väldigt ultimativ inställning, menar Karl-Olof Stenqvist.
- Vi har aldrig varit med om att motparten inleder förhandlingarna med att lägga varsel om stridsåtgärder.
Förhandlingarna mellan ABB och Pappers pågår. Om de avslutas i oenighet träder Industriavtalets opartiska ordförande in med medling.
Teknikföretagen kan också komma att göra en fredspliktsinvändning, med hänvisning till att Pappers försöker tränga undan rådande kollektivavtal. Enligt tidningen Dagens Arbete kommer då Pappers att föra frågan till Arbetsdomstolen.