Nyheter

Svenskt Näringslivs huvudavtalsförslag: De minst kompetenta ska gå först

Igår, torsdag, fick LO och PTK ta emot Svenskt Näringslivs helhetsförslag till ett nytt huvudavtal. Arbetsgivarna la då fram sin andra hjärtefråga; att anställningstiden inte ska ha någon betydelse vid arbetsbristuppsägningar.

Publicerad

LOs Erland Olauson sa till Lag & Avtal att han väntade sig att Svenskt Näringsliv skulle presentera ett helhetsförslag på nästa förhandlingsträff. Så blev det också när de träffades igen på Storgatan igår på torsdagseftermiddagen.
- Vi var överens om att det är svårt att fortsätta förhandla om man inte har alla delarna, förklarar Svenskt Näringslivs vice VD och förhandlingschef Jan-Peter Duker.
Förslaget innehåller tre avsnitt, ett om information och samråd, ett om hur Svenskt Näringsliv tycker att en huvudavtalsnämnd ska se ut och så ett avsnitt om turordning vid arbetsbristuppsägningar.
- Sist in först ut har spelat ut sin roll, det skapar inlåsningseffekter och inger någon slags falsk trygghet, säger Jan-Peter Duker.
- Vi menar i stället att det är kompetens och skicklighet som ska avgöra om man får sägas upp eller inte.
Kompetens och skicklighet ska då också styra återanställningsrätten. Visserligen träffas det i ganska hög utsträckning avtalsturlistor efter den principen, men de har alltid ett pris. Det krävs pengar och det är svårt att tillgodose framför allt för de små företagen. De betalar ju redan till omställning, menar arbetsgivarorganisationens vice VD.
- Detta är en av våra hjärtefrågor, den andra är konfliktreglerna.
Nästa möte blir om två veckor.
- Då får vi reaktion på detta men då får vi också LOs och PTKs krav på omställning och rehabilitering. Om vi ska få gehör för våra hjärtefrågor så måste vi lyssna på deras hjärtefrågor, säger Jan-Peter Duker.
- Extra viktiga frågor nu när vi är på väg in i en lågkonjunktur.