Nyheter

Två toppchefer på fastighetsverket anhållna

Generaldirektör Björn Anderson på Statens fastighetsverk tvingas bort från posten eftersom han är anhållen misstänkt för trolöshet mot huvudman. Foto: Statens fastighetsverk
Marja-Leena Pilvesmaa ska vikariera som generaldirektör från den 26 januari. Skälet till det är att generaldirektör Björn Anderson är involverad i en polisutredning, meddelade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vid en pressträff på torsdagen. Foto: TT-Bild

Generaldirektör Björn Anderson och en fastighetsdirektör på Statens fastighetsverk, SFV, anhölls på onsdagen misstänkta för trolöshet mot huvudman. Polisen belagtog samtidigt Björn Andersons dator vid en razzia på myndighetens huvudkontor i Stockholm.

Publicerad

Misstankarna är, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten, att de två "trots flera medarbetares anmälningar underlåtit att agera gentemot en tidigare anställd fastighetschef som misstänks för omfattande brottslighet gentemot Statens fastighetsverk".

Den tidigare chefen på verket och hans fru är också anhållna i härvan, uppger TT. De misstänks bland annat för grovt tagande av muta respektive medhjälp till trolöshet mot huvudman.

– Det är en allvarlig utveckling vi ser inom Statens fastighetsverk. Regeringen har i dag beslutat att Marja-Leena Pilvesmaa ska vikariera som generaldirektör från den 26 januari. Skälet till det är att generaldirektör Björn Anderson är involverad i en polisutredning, sade ansvarig minister Per Bolund (MP) vid en pressträff, enligt TT.

Marja-Leena Pilvesmaa är anställd som kulturarvschef på Statens fastighetsverk.

TV4:s Kalla fakta har avslöjat att Björn Anderson känt till missförhållandena sedan 2014, men han agerade först två år senare, efter att TV4 granskat fallet, och gjort polisanmälan.

Björn Anderson har varit anställd på SFV sedan 1995. Han är bankjurist i grunden och har varit myndighetens chefsjurist. 2014 tillträdde han som posten som generaldirektör.