Nyheter

Tveksamt om facket kan utmana heteronormen

Kan fackföreningsrörelsen utmana heteronormen? Frågan diskuterades idag på ett LO-seminarium inom ramen för veckans Europridefestival.

Publicerad

I panelen fanns Ulla Lindqvist från LO, Eva Nordmark från SKTF och TCO:s styrelse samt Anna Ekström från Saco.
Moderatorn Ulla Kindenberg, Arenagruppen, ställde raka frågor, men fick inte fullt lika konkreta svar. Hur kan facket bråka med heteronormen? undrade hon bland annat. Heteronormen är majoritetens automatiska och tysta antagande att alla vill leva med någon av det motsatta könet. Den är som alla normer outtalad och leder till osynliggörande av dem som inte är heterosexuella, något som kan drabba lika hårt som homofobi, enligt Ulla Kindenberg.
Ett sätt att "bråka" är förstås att medverka under Prideveckan. SKTF är det fackförbund som varit representerat på Pridefestivaler längst. Saco, däremot, har aldrig deltagit.
- Vi är försiktiga med att delta i andras evenemang. Saco finns på Europride i form av människor, men inte som tält, sade Anna Ekström.
Alla tre fackkvinnorna var dock överens om att arbetet mot diskriminering på grund av sexuell läggning är en facklig fråga. Ulla Lindqvist erinrade om att det fackliga löftet, att ingen ska behöva acceptera sämre villkor än någon annan, gör diskriminering till en facklig kärnfråga. Anna Ekström satte visserligen större tilltro till akademikers olika yrkesplikt och yrkesetik. Men hon medgav att i den mån fördomar mot vissa typer av sexuell läggning ställer sig i vägen för akademikers möjligheter, så måste Saco agera. Eva Nordmark förklarade att TCO finns med på Pride främst för att lyssna.
Hur bra är ni? undrade Ulla Kindenberg.
- Vi vet att det tyvärr är många diskriminerade som inte vänder sig till facket så nog måste vi bli bättre, sade Ulla Lindqvist och fick medhåll av Anna Ekström och Eva Nordmark.
Konkreta åtgärder är på gång, som till exempel att alla fackliga grundutbildningar ska innehålla pass om diskriminering. Frågan om en regnbågsmärkning av arbetsplatser har diskuterats en tid. Diskussionen liknar den som förekom för några år sedan om jämställdhetsmärkning. Vem ska sköta märkningen? Vilka krav ska man ställa? Kan man förlora märket? Skeptikerna tycks vara fler än entusiasterna, till och med på det här seminariet att döma av bikupediskussionen.
Så blir det något fackligt bråk med heteronormen? Eva Nordmark tycker att det är viktigare att alla utmanar sina egna värderingar om olika sexuella läggningar, vad som är okej att säga och att göra.
- Det är något vi alla måste göra löpande, sade Eva Nordmark.