Nyhetsbrev allmänna compost

Nyheter

Män och chefer mest nätmobbade på jobbet

Fler personer i chefsposition och fler män än kvinnor är utsatta för arbetsrelaterad nätmobbning. Det framgår i en doktorsavhandling som nyligen lades fram vid Malmö Universitet.

Nyheter

Forsatta punktstrejker trots nytt medlarbud

– Vi ser ingen anledning att dra tillbaka våra varsel om punktstrejker i veckan, säger Erik Helgeson, i Hamnarbetarförbundet, sedan arbetsgivarsidan återkallat alla lockoutvarsel.

Arbetsdomstolen

IF Metall: Åtta nekades betald ledighet i nio år

IF Metall stämmer ett kemiföretag i Gävle inför AD för att under många år ha nekat anställda en veckas betald ledighet per år. Det handlar om kemiföretaget Swed Handling AB i Gävle. I upp till nio års tid ska företaget ha underlåtit att ge åtta anställda den arbetstidsförkortning som de har rätt till enligt kollektivavtalet.

Arbetsdomstolen

Unionen: Arbetsgivaren var illojal mot anställd

Att arbetstagare stäms för brott mot lojalitetsplikten är inte ovanligt. Men i ett unikt fall stämmer nu Unionen en arbetsgivare för lojalitetsbrott mot en anställd säljare.

Nyheter

Strejkande lokförare fick rätt i Europadomstolen

Europadomstolen har försvarat strejkrätten i ett färskt fall mellan ryska staten och strejkande lokförare. Det här målet och ett par viktiga arbetsrättsliga fall från EU-domstolen togs upp på ett seminarium som Institutet för social civilrätt arrangerade på Stockholms universitet på måndagen.