Nyhetsbrev allmänna compost

Avtalsrörelsen

”Förslaget kan försvaga den svenska modellen”

Mats Glavå, docent i arbetsrätt, kritiserar parternas förslag tll strejkrätt: – Arbetsgivare kan bestämma sig för att träffa avtal med helt andra fackförbund än de vi känner till idag.

Nyheter

”Parternas förslag går före utredningens”

Ylva Johansson välkomnar det lagförslag som parterna idag enats kring när det gäller strejkrätten. ”Parterna har funnit ett väl balanserat förslag. Alla parter kommer att regleras av samma regelverk som de avtalsbärande parterna idag redan gör frivilligt”, säger Ylva Johansson.

Arbetsdomstolen

Livs stämmer kebabfabrik på 1,7 miljoner

En kebabfabrik stäms på sammanlagt 1,7 miljoner kronor av Livsmedelsarbetareförbundet. Personalen ska regelbundet ha arbetat övertid utan att få ersättning för det.

Avtalsrörelsen

Nytt avtal klart för privat äldreomsorg

Kommunal och Vårdföretagarna har skrivit på ett nytt kollektivavtal för anställda inom privat äldreomsorg. Avtalet berör ungefär 17 000 anställda och ger löneökningar på 4,3 procent under två år och innehåller dessutom en särskild satsning på undersköterskor.

Arbetsdomstolen

AD splittrad om villkor vid uppsägning

När verksamheten tas över av en ny aktör och kollektivavtalet byts ut får arbetstagarna inte tillgodoräkna sig anställningstiden hos den första arbetsgivaren. Det slår en majoritet i AD fast.