Nyhetsbrev allmänna compost

Tidningen

Glöm uppsägning – ett besked räcker

SVÅRA UPPSÄGNINGAR. Arbetsgivare som vill att en provanställd slutar, klarar sig undan kraven på saklig grund. Ett besked med tack och hej då räcker.

Tidningen

AD: Företaget för otydligt om anställning

En lärare hade efter samtal med bolagets vd uppfattat det som att hon var fråntagen från sin tjänst. Bolaget menar att så inte alls var fallet, men AD slår fast att det är arbetsgivaren ansvar ifall det råder oklarheter.

Tidningen

Pilotstrejk befriar inte SAS från kompensation

En strejk är inte en extraordinär omständighet i flygpassagerarförordningens mening. Flygpassagerare som drabbas av sådana strejker ska ha rätt till ersättning av flygbolaget. Det fastslog EU-domstolens stora avdelning på fråga från Attunda tingsrätt i ett mål rörande den stora SAS-strejken i april 2019.

Åsikter

Hjälp, jag har blivit anmäld för kränkande särbehandling!

KRÖNIKA. För ett tag sedan berättade en chef för mig att hon hade blivit anmäld för kränkande särbehandling från en medarbetare. Sannolikt – enligt chefens bedömning var detta en reaktion på att chefen veckan innan hade tilldelat den aktuella medarbetaren en skriftlig varning, där bevisläget var tydligt.

Tidningen

ST: Kriminalvården borde godkänt föräldraledighet

ARBETSRÄTT. Kriminalvården har omplacerat två anställda som jobbar på schema på den Nationella transportenheten som tagit partiell föräldraledighet. Fackförbundet ST anser att det är fel och stämmer staten i Arbetsdomstolen.

Tidningen

”Arbetsgivarens agerande är provocerande”

PRINCIPFALL. De anställda tvingades byta kollektivavtal från Transport till HRF. − Det är första gången jag är med om ett sådant här agerande från en arbetsgivare, säger förbundsjuristen Annett Olofsson.