Arbetsdomstolen

Tidningen

AD: Företaget för otydligt om anställning

En lärare hade efter samtal med bolagets vd uppfattat det som att hon var fråntagen från sin tjänst. Bolaget menar att så inte alls var fallet, men AD slår fast att det är arbetsgivaren ansvar ifall det råder oklarheter.

Tidningen

Handels: Hemtagen mat kostade dem jobbet

De två butiksanställda avskedades med motiveringen att de skulle ha stulit varor. Men Handels hävdar att medarbetarna tog hem varor på chefens order.

Tidningen

Hamnfack tar strid för huvudskyddsombudets rätt

Huvudskyddsombud fick inte delta i planeringen av en ny arbetsorganisation. Det hävdar Svenska Hamnarbetarförbundet som stämmer Hallands Hamnar AB och Sveriges hamnar för brott mot arbetsmiljölagen och förtroendemannalagen.

Tidningen

Byggnads stämmer bolag för mbl-brott

Byggnads ombudsman upptäckte att arbetstagare stod på tredje våningen och balanserande utan vare sig skyddräcke eller säkerhetsselar. Företaget ska enligt förbundet ha anlitats utan att mbl-förhandlingar genomförts.

Tidningen

Fick löneavdrag efter semestertripp

CORONAPANDEMIN. En traineesjuksköterska blev avstängd med löneavdrag efter att ha gjort en dagsutflykt till Helsingör på sin semester. Kommunal stämmer nu bolaget i AD.

Tidningen

Kräver att dömd åklagare får tillbaka arbetsuppgifter

Akavia stämmer staten genom Arbetsgivarverket och yrkar på att Ekobrottsmyndighetens beslut att skilja åklagaren från anställningen som allmän åklagare ogiltigförklaras. Fackörbundet kräver även ett allmänt skadestånd på 120 000 kronor.

Tidningen

Polisförbundet: Vaga motiv för avskedandet

Polismyndigheten kom med ospecificerade påståenden om att polismannen har försökt dölja sin bakgrund, men den har han varit öppen med redan inför sin anställning, enligt polisfackets stämningsansökan till AD.

Tidningen

Två fackförbund träter om avskedande

PÅ GÅNG I AD. En jurist avskedades på grund av illojalitet mot sin arbetsgivare, Kyrkans Akademikerförbund. Juristens förbund, Akademikerförbundet SSR, anser att avskedandet var ogiltigt.

Tidningen

Här är vårens alla fall i AD

PÅ GÅNG I AD. Under årets första tre månader är det huvudförhandlingar i flera uppmärksammade mål. Samtidigt drabbas även AD:s arbete av coronapandemin.