Arbetsdomstolen

Tidningen

Hamnfack tar strid för huvudskyddsombudets rätt

Huvudskyddsombud fick inte delta i planeringen av en ny arbetsorganisation. Det hävdar Svenska Hamnarbetarförbundet som stämmer Hallands Hamnar AB och Sveriges hamnar för brott mot arbetsmiljölagen och förtroendemannalagen.

Tidningen

Byggnads stämmer bolag för mbl-brott

Byggnads ombudsman upptäckte att arbetstagare stod på tredje våningen och balanserande utan vare sig skyddräcke eller säkerhetsselar. Företaget ska enligt förbundet ha anlitats utan att mbl-förhandlingar genomförts.

Tidningen

Fick löneavdrag efter semestertripp

CORONAPANDEMIN. En traineesjuksköterska blev avstängd med löneavdrag efter att ha gjort en dagsutflykt till Helsingör på sin semester. Kommunal stämmer nu bolaget i AD.

Tidningen

Kräver att dömd åklagare får tillbaka arbetsuppgifter

Akavia stämmer staten genom Arbetsgivarverket och yrkar på att Ekobrottsmyndighetens beslut att skilja åklagaren från anställningen som allmän åklagare ogiltigförklaras. Fackörbundet kräver även ett allmänt skadestånd på 120 000 kronor.

Tidningen

Polisförbundet: Vaga motiv för avskedandet

Polismyndigheten kom med ospecificerade påståenden om att polismannen har försökt dölja sin bakgrund, men den har han varit öppen med redan inför sin anställning, enligt polisfackets stämningsansökan till AD.

Tidningen

Två fackförbund träter om avskedande

PÅ GÅNG I AD. En jurist avskedades på grund av illojalitet mot sin arbetsgivare, Kyrkans Akademikerförbund. Juristens förbund, Akademikerförbundet SSR, anser att avskedandet var ogiltigt.

Tidningen

Här är vårens alla fall i AD

PÅ GÅNG I AD. Under årets första tre månader är det huvudförhandlingar i flera uppmärksammade mål. Samtidigt drabbas även AD:s arbete av coronapandemin.

Tidningen

Fjällhotell stäms för trakasserier

Ett företaget som bedriver hotellverksamhet i Lappland stäms av Unionen för att trakasserat två anställda och avslutat deras anställningar utan att ha betalat avtalade löner och ersättningar.