AD: Arbetssökande blev inte diskriminerad för övervikt

2018-02-21 12:33 Peter Lindholm  

Mannen som nekades en fast tjänst hos kriminalvården på grund av sin övervikt blev inte diskriminerad, anser Arbetsdomstomstolen. Andra sökande var bättre meriterade.

Den överviktige mannen nekades plats på grundutbildning till kriminalvårdare efter flera vikariat. Därmed gick han miste om en sammanhängande anställning. Enligt honom själv ansåg arbetsgivaren att han inte skulle klara av den fysiska delen i självförsvarsutbildningen.

Den arbetssökande vägde 159 kilo när han nekades utbildningen. Han har sedan dess gått ner i vikt.

Fackförbundet IF Metall stämde Kriminalvårdsstyrelsen och staten för brott mot diskrimineringslagen och krävde ersättning på 150 000 kronor. Tvisten har handlat om att arbetsgivaren felaktigt förmodat att övervikten skulle ha inneburit en funktionsnedsättning.

Läs mer: Nekad jobb på grund av övervikt - stämmer arbetsgivaren

Arbetsdomstolen anser inte att det inte föreligger något samband mellan den förmodade funktionsnedsättningen och beslutet att neka plats på utbildningen. AD konstaterar också i sin dom att sex andra sökande som antogs var bättre meriterade.

IF Metall förlorar därför målet och ska ersätta statens rättegångskostnader på 182 801 kronor.

Peter Lindholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna