AD får en miljon mer medan MI får fem färre

2019-09-18 16:28 Elisabet Örnerborg  
Finansminister Magdalena Andersson (S) kommer till riksdagshuset för att presentera budgetpropositionen för 2020. Foto: Claudio Bresciani / TT-Bild

BUDGETPROPOSITIONEN. Arbetsdomstolen förväntas använda tre och en halv miljon mindre än vad domstolen budgeterats för 2019. I siffror innebär det 29,7 miljoner kronor i stället för budgeterade 33,2 miljoner. Ändå ökar regeringen på anslaget med en miljon för 2020 till 34,2 miljoner. 

(Uppdaterad) Medlingsinstitutet har haft det minsta antalet centrala medlingar sedan starten 2000 och en lugn avtalsrörelse 2018 – då i och för sig väldigt få avtal omförhandlades – skriver regeringen.

Institutet föreslås få sitt anslag för 2020 minskat med fem miljoner, till 50,5 miljoner kronor. Detta alltså trots att cirka 500 avtal ska omförhandlas 2020 i en avtalsrörelse som visar tecken på att bli allt annat än lugn.

Läs mer: Tryckfels-Nisse gav MI fem miljoner mindre

De minskade fem miljonerna överförs till andra anslag. De ska användas till att motverka regelöverträdelser, brottslighet och dödsolyckor.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln skrev Lag & Avtal Medlingsinstitutet skulle få minskade anslag med tio miljoner kronor. På torsdagen meddelade Regeringskansliet meddelar att det blivit fel i tabellen i budgeten. I stället för att Medlingsinstitutets anslag ska minskas med tio miljoner kronor 2020 ska det minskas med fem miljoner. Felet ska rättas till, enligt regeringskansliet.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna