Arbetsdomstolen

AD: Fritt fram för Idol-strejk

De tävlande i TV4:s Idol har en veckolön på 875 kronor efter skatt. Foto: TT-Bild

Musikerförbundet kan utlösa sin strejk och stoppa TV 4:s fredagsunderhållning Idol. Det slår Arbetsdomstolen fast i ett interimistiskt beslut.

Publicerad

Redan i förra veckan tänkte förbundet utlösa strejken. Musiker och artister som är medlemmar i förbundet skulle varken deltagit i repetitioner eller inspelningar och direktsändningar.

Motparten har svarat på varslet genom en fredspliktsinvändning. Därför har Musikerförbundet stämt Fremantle Media i Arbetsdomstolen, som nu förklarat stridsåtgärden laglig.

Sedan i måndags har motparten gått med i arbetsgivarorganisationen Almega. Just nu pågår intensiva förhandlingar om Idol-konflikten:

– Vi sitter nu i förhandlingar som pågått intensivt och fortsätter. Nu är vi kallade till Medlingsinstitutet för fortsatta samtal. För oss är det fritt fram att vidta stridsåtgärder, men jag vill just nu inte spekulera i hur vi exakt går vidare, säger Jan Granvik, ordförande i Musikerförbundet, till Lag & Avtal.

Bakgrunden till konflikten är att Musikerförbundet begärt kollektivavtal. De ungdomar som tävlar i Idol har en veckolön på 875 kronor. De förbinder sig att stå till produktionsbolagets förfogande under större delen av sin vakna tid. Enligt Musikerförbundet tvingas de också skriva under kontrakt med mycket ofördelaktiga villkor.