Avskedad för nit-skjutning mot kollega

2019-03-07 13:40 Mikael Kindbom  

Arbetsgivaren hävdar att en plåtarbetare sköt metallbitar på sin kollega så att blodvite uppstod. IF Metall tonar ned händelsen och vill stoppa avskedandet i Arbetsdomstolen.

Mannen arbetar på ett företag i Dalarna som plåtarbetare och montör. Han skruvar ihop chassin och fläktar samt stansar och viker plåt. En av hans uppgifter är att fästa så kallade popnitar för att sammanfoga olika material. Till detta använder han en tryckluftsdriven popnitsmaskin. Enligt arbetsgivaren har han skjutit iväg popnitar mot en kollega som träffats och blodvite har uppstått.

Händelsen ledde till att mannen avskedades. Men nu kräver mannens medlemsförbund IF Metall att avskedandet ogiltigförklaras. Metall ger en helt annan version av den påstådda beskjutningen som ska ha ägt rum i oktober förra året. Enligt stämningsansökan har montören skojat lite med en av sina kolleger och kastat, inte skjutit, några popnitar i riktning mot en av kollegerna några meter bort men utan att träffa honom. Detta ska ses mot bakgrund att det fanns en kultur på företaget där man ibland skämtsamt kastade saker på varandra.

Metall anser inte att montörens agerande är sådant att han grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren. Därför finns det ingen grund för att avskeda honom.

Fackförbundet kräver att företaget dels lön, dels skadestånd med 200 000 kronor till montören. Om domstolen skulle anse att det inte finns grund för avskedande men väl för uppsägning kräver förbundet 100 000 kronor i skadestånd.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna