Arbetsdomstolen

Bankanställd slipper vitesprövning i AD

Foto: Tomas Oneborg/Svd/TT

Arbetsdomstolen tar inte upp fråga om det är tillåtet att skicka företagshemligheter till sin privata e-postadress. Därmed slipper en tidigare anställd på Marginalen Bank ett vitesförbud på två miljoner kronor.

Publicerad

Marginalen Bank driver flera fall mot före detta anställda i domstol vilket Lag & Avtal rapporterat om i sommar.

Det senaste fallet avgjordes av Sundsvalls tingsrätt och gällde en annan före detta anställd på Marginalen Bank. Under våren beslutade tingsrätten interimistiskt att mannen förbjuds vid vite av två miljoner kronor att utnyttja eller röja innehållet i en kundlista som tillhör Marginalen Bank.

I ett nytt beslut den 4 juli gick tingsrätten på mannens linje och upphävde förbudet. Tingsrätten höll visserligen med banken om att kundlistan utgör en företagshemlighet som inte får röjas. Men i det här fallet hade mannen nöjt sig med att skicka listan till sin egen privata e-postadress. Kunde det vara förbjudet?

Ja, enligt Marginalen Bank var det så då han skickade den till sig själv i det påstådda syftet att kontrollera sin provision.

Men tingsrätten anser inte att företagshemligheter röjs genom att man skickar dem till sin privata e-post. I förarbetena till företageshemlighetslagen som åberopades av mannens ombud anges nämligen att man ”avslöjar hemligheten för någon annan”. Detta tog rätten fasta på.

Marginalen Bank överklagade beslutet till Arbetsdomstolen som nu har bestämt sig för att inte pröva målet.