Busschaufförens drogtester gav olika utslag

2019-04-24 11:53 Ann Olrin  
Busschauffören har på eget initiativ två gånger låtit göra ett slags drogtest som bygger på analys av hår.

En busschaufför i västra Sverige avskedades i september 2018 efter ett drogtest som visade positivt för kokain. Ytterligare två test gav negativt resultat.

Arbetsgivaren angav också att ett av skälen till avskedet var att mannen hade umgåtts med vänner när han anmält sig sjuk på jobbet.

Nu stämmer Bussarbetarnas Riksorganisation arbetsgivaren Nettbuss AB och Sveriges bussföretag. I stämningen skriver organisationen att man ifrågasätter tillförlitligheten i det första drogtestet.

Mannen har senare på eget initiativ två gånger låtit göra ett slags drogtest som bygger på analys av hår. Det andra testet genomfördes på en vårdcentral och visade negativt för kokain. En månad efter avskedet gjordes ytterligare ett drogtest  på vårdcentralen, det testet analyserades av Rättsmedicinalverket och även det visade negativt resultat.

Bussarbetarnas Riksorganisation, betonar att organisationen ser mycket allvarligt på att bussförare arbetar under påverkan av droger och är positiva till att tester görs.

Men i det här fallet menar man att tillförlitligheten i det första testet måste ifrågasättas då bussföraren inom kort tid efter att han fått reda på det positiva resultatet frivilligt utfört två drogtest som båda visat negativt resultat.

Ann Olrin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen