Arbetsdomstolen

Därför dröjde regeringen med att avskeda Maria Ågren

Maria Ågren Foto: TT-Bild

Varför dröjde regeringen med att avskeda Maria Ågren från posten som generaldirektör för Transportstyrelsen? Nu har staten genom Arbetsgivarverket svarat Arbetsdomstolen.

Publicerad

Frågan kom i ett helt nytt läge när hon skrev på strafföreläggandet kring hanteringen av de känsliga uppgifterna. Det framgår av statens svar i dag till Arbetsdomstolen, som Lag & Avtal tagit del av. Regeringen flaggar för 10 till 15 vittnen när målet kommer upp i november.

I dag kom svaromålet från staten efter att Arbetsdomstolen beviljat flera månaders anstånd. Generaldirektören för Transportstyrelsen Maria Ågren stämde genom sitt fackförbund Sveriges Ingenjörer i december förra året efter att hon avskedats.

Maria Ågren hade lagt ut myndighetens IT-verksamhet på extern drift trots att Säkerhetspolisen varnat för följderna och rekommenderat Transportstyrelsen att avbryta outsourcingen.  Tillgång till hemliga uppgifter hade därmed getts till säkerhetsklassade personer.

En av hennes invändningar är att staten dröjde för länge med avskedandet. Hon delgavs misstanke om brottet i januari 2017 men avskedandet dröjde ett halvår. Enligt LAS får arbetsgivaren inte åberopa omständigheter som man känt till i mer än två månader.

I svaret till Arbetsdomstolen säger nu staten genom ombudet advokat Robert Lakatos att först när regeringen fick reda på att Maria Ågren den 28 juni 2017 godkänt ett strafföreläggande och därmed erkänt att hon gjort sig skyldig till vårdslöshet med hemlig uppgift ”gjordes bedömningen att frågan avseende hennes anställning hade kommit i ett helt nytt läge”. Den 20 juli kom avskedandet.

Staten skriver att det var svårt för regeringen att få en överblick över generaldirektörens agerande innan dess. ”I det här fallet var det således frågan om omfattande, komplexa och svårutredda omständigheter som svårligen kunde överblickas av regeringen, samtidigt som den misstänkte, Maria Ågren, förnekade brott”.

En annan invändning från Maria Ågren är att strafföreläggandet inte ska ses som ett erkännande av brottet. Hon ska ha undertecknat föreläggandet ”i syfte att undvika den publicitet som en brottmålsrättegång skulle ha inneburit”.

Här svarar staten att ett godkänt strafföreläggande gäller som en lagakraftvunnen brottmålsdom.

En annan fråga gäller huruvida Maria Ågren förflyttades till en tjänst på regeringskansliet mot sin vilja. Det anser Sveriges Ingenjörer men nu säger staten att det var en frivillig överenskommelse mellan staten och Maria Ågren som fick i stort sett oförändrade villkor men en helt ny tjänst som generaldirektör på regeringskansliet. Det var alltså inte förflyttning mot generaldirektörens vilja i enlighet med reglerna i lagen om offentlig anställning.

Staten anser att det fanns grund för avskedande både i Maria Ågrens roll som generaldirektör för Transportsyrelsen och som generaldirektör på regeringskansliet.

Huvudförhandling i målet mellan Maria Ågren och Staten har nu bestämts till den 27-30 november i år.