Fel att avskeda prästen

2014-09-24 11:07 Ann Norrby  
”Ni får skjuta mig eller vad ni vill, jag kommer inte att svara”, säger kyrkoherden när församlingens ombud frågar om hans telefonsamtal. Illustration: Carina Eriksson

AD avvisar alla anklagelser mot en av Veddige Kungsäter församlings präster. Därför får han drygt 1 000 000 kronor i lön och 175 000 kronor i skadestånd.

Prästen avskedades från sin kyrkoherdetjänst i församlingen sommaren 2012. Församlingen motiverade avskedandet med att han hade ägnat merparten av sin arbetstid åt privat verksamhet. Han anklagades också för att ha fört församlingen bakom ljuset när det gällde hans bisysslor.

Dessutom ansåg församlingen att han hade vägrat lämna ekonomisk information, medvetet undanhållit annan information, varit otillgänglig i sitt arbete, överskridit sina befogenheter på olika sätt, visat bristande ledarskap och varit illojal, varit partisk i en upphandlingssituation, fått för hög bilersättning, varit frånvarande utan lov och tömt sin dator.

Församlingens alla 18 anklagelser tillbakavisas av Arbetsdomstolen med att de inte är utredda, att det inte går att dra de slutsatser som församlingen har gjort eller att de helt enkelt är fel.

Församlingen får betala sammanlagt mer än en miljon kronor i lön och ersättningar till den felaktigt avskedade prästen. Han får också allmänt skadestånd för avskedandet, brott mot semesterlagen och kvittningslagen och avtalsbrott. Även Kyrkans akademikerförbund får skadestånd för lag- och avtalsbrotten samt sina rättegångskostnader på 1 290 448 kronor betalade av församlingen.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna