Arbetsdomstolen

Fel avskeda hemmaarbetande skeppsmäklare

Tingsrätten ansåg att arbetsgivaren hade rätt att avskeda en skeppsmäklare med 135 000 kronor i månadslön som slutade komma till kontoret. Arbetsdomstolen fastslår dock att det inte ens fanns saklig grund för uppsägning.

Publicerad

Skeppsmäklaren anställdes i företaget för fem år. Drygt två år senare avskedades han. Bolaget hävdade att han gjort sig skyldig till arbetsvägran och illojalt beteende. Enligt bolaget hade mannen blivit ovän med en kollega under sommaren 2015. Därefter ska han inte ha utfört något arbete överhuvudtaget.

Enligt mannen har det funnits en överenskommelse om att han kunde arbeta hemifrån vilket han gjort. Han har också varit villig att komma till kontoret när han kallats dit.

Genom att inte vara på kontoret under relativt lång tid trots att arbetsgivaren begärt det ansåg tingsrätten att mannen på ett allvarligt sätt misskött sina åligganden mot bolaget. Och i och med att hans arbetsprestation varit mycket låg fick han anses ha förbrukat bolagets förtroende på ett sätt som gör att det fanns skäl att avskeda honom.

Arbetsdomstolen gör nu en helt annan bedömning. AD konstaterar att det fanns fog för mannen att uppfatta att arbetsgivaren åtminstone tolererade att han arbetade hemifrån i den utsträckning som skedde.

I anslutning till att mannen var sjukskriven i mars 2016 underrättades han om att bolaget övervägde att säga upp honom. Han ställde sig ändå till förfogande för arbete efter sjukskrivningen och enligt AD finns det inga bevis för att han beordrades att utföra något visst arbete eller infinna sig på kontoret. 

När han sades upp påmindes han om arbetsplikten men det nämndes inget om att han skulle vara på kontoret. Ändå blev han senare avskedad för att han inte dök upp på kontoret.

AD anser att det varken fanns skäl för avskedande eller grund för uppsägning. Därför ska bolaget betala mannen ekonomiskt skadestånd med 2 160 000 kronor plus allmänt skadestånd med 100 000 kronor.